У роботі VIIІ З’їзду профспілки, який відбувся 14 грудня 2021 року, взяли участь 104 делегати, Голова правління АТ «Українська залізниця» Олександр Камишін, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

 

Напередодні З’їзду на адресу Голови профспілки Вадим Бубняка надійшли вітальні адреси від лідерів Міжнародної федерації транспортників, інших міжнародних профспілкових об’єднань та вітчизняних професійних спілок.

 

У звітній доповіді Голови профспілки докладно проаналізовано п’ятирічну роботу профспілки, відзначено виклики цього періоду та зосереджено увагу на досягненнях. В.Бубняк зазначив, що робота залізничного транспорту здійснювалась у складних політичних та фінансово-економічних умовах через бойові дії на Донбасі, спад вантажних перевезень та реформування галузі. У зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції COVID-19 2020 рік став справжнім випробуванням для економіки і, зокрема, діяльності АТ «Укрзалізниця». Проте, незважаючи на проблеми, за наполяганням профспілки соціально-економічний захист працівників залишався пріоритетним. Такі результати не завжди досягалися в процесі соціального діалогу профспілки з керівництвом АТ «Укрзалізниця», а й виборювались акціями протесту.

 

Делегати З’їзду у своїх виступах висловили міркування з приводу роботи Ради профспілки протягом п’ятиріччя. Зокрема, слово взяли: голова Знамʼянської територіальної профорганізації Л.Семиніна, правовий інспектор праці Ради профспілки в дорожній профорганізації Придніпровської залізниці (Запорізький терком) Н.Філобок, Голова Попаснянської територіальної профорганізації А.Канзеба, голова профорганізації Тернопільської дирекції залізничних перевезень В.Ковальчук, заступник начальника відділу кадрів служби кадрової та соціальної політики, голова молодіжної ради дорожньої профорганізації регіональної філії «Львівська залізниця» В.Піменова, голова дорожньої профорганізації Львівської залізниці А.Корольков, заступник голови дорожньої профорганізації Південної залізниці О.Артеменко, голова профорганізації пасажирського вагонного депо Ковель, голова Молодіжної ради профспілки І.Колесник, заступник голови дорожньої профорганізації Південно-Західної залізниці, голова Київської територіальної профорганізації О.Бєліков, голова об’єднаної профорганізації філії «Пасажирська компанія» АТ «Укрзалізниця» В.Кукса, електромеханік бригади технічної документації Ковельської дистанції сигналізації і звʼязку, голова первинки Ю.Гасюк та перший заступник Голови профспілки О.Мушенок. Роботу Ради профспілки за звітний період визнано задовільною.

 

Відбулися вибори керівних органів профспілки.

На посаду Голови профспілки було висунуто трьох кандидатів: чинного на той момент Голову профспілки В.Бубняка, старшого електромеханіка тягової підстанції, голову первинки Тернопільської дистанції електропостачання С.Бугая і голову Запорізької територіальної профорганізації О.Семеруня. Головою Профспілки залізничників і транспортних будівельників України обрано Олексія Семеруня, його першим заступником – Олександра Мушенка.

 

Обрано голову Ревізійної комісії профспілки – головного бухгалтера дорпрофсожу Південно-Західної залізниці Сніжану Тиху та її заступника – головного бухгалтера дорпрофсожу Придніпровської залізниці Ірину Чадович, затверджено новий склад центральних виборних органів профспілки за принципом прямого делегування.

 

Делегати з’їзду ухвалили шість звернень до органів державної влади щодо: недопущення знищення системи відомчої медицини; участі представників трудового колективу в управлінні АТ «Українська залізниця»; проєкту Закону України «Про залізничний транспорт України»; відновлення залізничникам права на пенсію за вислугу років; державної підтримки залізничного транспорту з метою його безпечної і стабільної роботи; формування і затвердження консолідованого фінансового плану АТ «Укрзалізниця» на 2022 рік.

 

Внесено зміни та доповнення до Статуту профспілки.

 

Найважливіші події профспілкового життя упродовж п’яти років висвітлено у книжці «VIII З’їзд Профспілки залізничників і транспортних будівельників України (2017–2021). Від з’їзду до з’їзду», у добірці фотоматеріалів та відеофільмі, продемонстрованому делегатам і запрошеним перед початком заходу.

 

За рішенням делегатів З’їзду велась пряма трансляція заходу на офіційній фейсбук-сторінці Ради профспілки.