Мониторинг  ЗМІ: 13 квітня 2010 р.

http://video.intv.ua/article/198790/

Проверить здоровье можно на вокзале (kp.ua, 13.04.2010; timeszp.com, 13.04.2010; mig.com.ua, 13.04.2010; gorod.cn.ua, 13.04.2010; ilich.in.ua, 13.04.2010; mignews.com.ua, 13.04.2010; imk.com.ua, 13.04.2010)

Сегодня в рамках акции "Тысячи вокзалов – тысячи жизней" на всех железнодорожных узлах Украины будут работать медицинские кабинеты.
Нет времени побывать у врача, а вопросов о состоянии здоровья накопилось немало? Можно воспользоваться поводом и бесплатно проконсультироваться у медиков, работающих в среду на вокзале, сообщает ИМК.
По инициативе Государственной социальной службы семьи, детей и молодежи, Профсоюзом железнодорожников и транспортных строителей Украины, при поддержке Укрзализныци и Всеукраинского врачебного общества на всех вокзалах страны будут работать специальные кабинеты. Здесь каждый сможет узнать, достаточно ли кальция получает организм, оценить риск развития гипертонии и измерить давление, а также получить консультацию медработника о том, как вести здоровый образ жизни, узнать, достаточно ли кальция получает организм, а также выявить угрозу заболевания гипертонией..
Также планируется оказывать анонимную психологическую и социальную помощь людям, у которых есть проблемы в семье, связанные с физическим насилием, алкогольной или наркотической зависимости, ВИЧ/СПИДа.

Від Жмеринки до Сак усіх вилікують безкоштовно (ТОНІС, 13.04.2010)


Від Жмеринки до Сак усіх вилікують безкоштовно. На двох сотнях залізничних вокзалів в усіх регіонах України пройшла всеукраїнська акція "Тисячі вокзалів – тисячі життів". Волонтери, працівники соціальних служб разом з медиками сьогодні масово переконували українців почати вести здоровий спосіб життя. Скількох вдалося переконати, знає Світлана Сич.
Світлана СИЧ, кореспондент: 18 тисяч волонтерів, працівників соціальних служб і медиків зголосилися допомогти людям покращити здоров’я прямо на залізничних вокзалах. Почали з вимірювання артеріального тиску.
Тетяна АВСЕНТЬЄВА, медпрацівник: Вообще мне надо измерять давление. Почему? Потому что у меня оно прыгающее, изменяется, вегетососудистое. Поэтому интересно, приехала в командировку, интересно, какое давление.
Ігор КРІПЧЕНКО, пенсіонер: Я удивлен, потому что высоковато, думал, что на двадцать меньше. Верхнее, да и нижнее. Так что не знаю, сейчас будем принимать меры.
Світлана СИЧ, кореспондент: Залізничний вокзал – найкращий спосіб отримання інформації про стан вашого здоров’я. Наприклад, курець може дізнатися, що 700 мілілітрів смол накопичується в його легенях за рік. Якщо така банка не вразить курців, у працівників Київського міського центру здоров’я є вагоміші аргументи – це стенди з малюнками артерій, які постраждали від куріння.
Надія КОГУТ, кандидат медичних наук: Повышает давление на 20 единиц, артериальное давление. Оно подскакивает. И получается, что если человек выходит курить каждый час, артериям некогда отдыхать, они постоянно находятся в состоянии спазма.
Світлана СИЧ, кореспондент: А от волонтери переважно без медичної освіти. Дехто з них – колишні наркомани. Нині вони агітують за здоровий спосіб життя.
Олександр БИШОВЕЦЬ, волонтер: А эта брошурка – адреса центров, социальных служб, школа для волонтеров. И что такое волонтер собственно.
Михайло СТАХУРСЬКИЙ, волонтер: Памятка эта для громадян, которые выезжают за кордон. Я не знаю, как… здесь вся информация находится, я как бы… есть разные страны, я не могу сейчас конкретно сказать.
Світлана СИЧ, кореспондент: На залізничний вокзал прийшли й психологи. Позбутися від шкідливих звичок допомагає і розмова.
Юрій БЕЗСМЕРТНИЙ, психолог-консультант з хімічної залежності: Чтобы бросить пить для начала нужно вообще разобраться, что с человеком происходит. Вы спросили по поводу того, что пить, зачастую тому же алкоголику или человеку, который приближается, скажем, к алкогольной зависимости, ему не с кем поговорить о своей проблеме.
Світлана СИЧ, кореспондент: Стан здоров’я українців перевірятимуть і далі. Волонтери сподіваються, що своїм просвітництвом спонукатимуть народ замислитися над своїм здоров’ям.

На українській залізниці агітують за здоровий спосіб життя (5 КАНАЛ, 13.04.2010)


На українській залізниці агітують за здоровий спосіб життя. На майже двох сотнях вокзалів по всій Україні відбулася соціальна акція – пасажирам пропонували виміряти тиск і проконсультуватися з медиками та психологами. Всі послуги лікарів були безкоштовними. Активність пасажирів столичного вокзалу та їхнє бажання стежити за власним здоров’ям вивчала Анна Мірошниченко.
Анна МІРОШНИЧЕНКО, кореспондент: Лікарі пішли в народ – влаштували на вокзалі так званий медичний пункт. Агітують українців вести здоровий спосіб життя. Консультують анонімно, тиск вимірюють безкоштовно. Агітують пасажирів на вокзалі волонтери – роздають агітки за здоровий спосіб життя. Радять тиск виміряти. Охочих – через одного. До справи беруться медики. Самі пацієнтів зазивають.
Світлана ЄВТУШЕНКО, Всеукраїнське лікарське товариство "Майстерня здоров’я": Більшість мають високий тиск, і вони про це знають, вони лікуються. Тиск зараз у людей може бути підвищений, тому що вони їдуть, хтось вийшов з потягу, хтось поспішав на потяг – тобто трошки він підвищується.
Анна МІРОШНИЧЕНКО, кореспондент: А це стенд для курців. На ньому інформація про шкоду паління. Медики закликають залишити цю звичку. Лякають наочністю.
Отто СТОЙКА, головний лікар Київського міського центру здоров’я: Більше семи тисяч сигарет на рік дають 700 мілілітрів смоли. Не все виводиться з організму. Щось осідає, псує легені, тканини легенів.
Анна МІРОШНИЧЕНКО, кореспондент: Таку акцію влаштували не лише в столиці. Лікарі та волонтери працюють майже на 200 вокзалах. Вимірюють тиск на залізницях саме через великий пасажиропотік. Та головне, кажуть, не стільки тонометр застосувати, скільки звернути увагу українців на своє здоров’я.
Валерій ТАНЦЮРА, директор Київського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді: Люди здивовані, але з задоволенням роблять це, вимірюють тиск, дізнаються рівень цукру в крові. Деяким з них це можливо допоможе замислитися над своїм здоров’ям, над тим, який спосіб життя вони ведуть. Можливо й змінять.
Анна МІРОШНИЧЕНКО, кореспондент: Чи хочуть змінити свій спосіб життя українці наша знімальна група поцікавилася у цієї компанії. Чоловіки приїхали із Закарпаття. Щойно із потяга. Тиск міряти спочатку не хотіли. Потім погодилися.
Василь: Тиск міряти боюся. А як буде дуже великий, то впливає на психіку. Треба поміряти?
Анна МІРОШНИЧЕНКО, кореспондент: Василь не дарма боявся – 168 на 101 – тиск зависокий. Лікарі порадили: треба частіше відпочивати. Та на здоров’я у чоловіка часу немає.
Василь: Я приїхав заробляти, а не відпочивати.

Тисячі вокзалів – тисячі життів (Київ регіональний, 13.04.2010; ТРК Київ, 13.04.2010)


Тисячі вокзалів – тисячі життів. На всіх залізничних станціях України соціальні працівники та медики сьогодні безплатно консультували та допомагали всім охочим. На думку організаторів акції місце для її проведення обрали не випадково, адже саме на вокзалах переплітаються людські долі та шляхи. Тож як це відбувалось бачила Юлія УСИК.
КОР: Від’їжджаючих та приїжджаючих на ста дев’яносто шести українських вокзалах сьогодні зустрічали ось такі хлопці та дівчата в жовтому та синьому. Волонтери роздавали листівки де чітко і коротко прописано, як вести здоровий образ життя та пропонували людям перевірити тиск. Майже всі, хто не поспішав біля столика з медиками зупинялися.
– Про акцію? Ні ми на вокзалі проїздом. Ми узнали тільки зараз про цю акцію.
КОР: Дехто результатами вимірювань був здивований. Лікарі кажуть – це і не дивно, адже дуже часто люди і не звертають увагу на найменші прояви проблем зі здоров’ям.
Ігор КРАВЧЕНКО: " Я удивлен, будем принимать меры".
Сітлана ЄВТУШЕНКО, лікар: " Зазвичай є такі люди, які і не знають, що у них підвищений тиск і тому ми їм рекомендуємо постійно вимірювати його і якщо потрібно звертатися до лікаря".
КОР: не боятися білих халатів, а вчасно звертатися за допомогою радять українцям медики. Вони наголошують – захворювання легше попередити, аніж потім лікувати.
Отто СТОЙКА, головний лікар Київського міського центру здоров’я: " Ми хочемо показати, що саме медична, профілактична послуга є доступною, щоб люди не боялися, не зволікали на це, а зверталися саме у профілактичних цілях, для того, щоб знати свій стан здоров’я, для того, щоб його підтримувати".
КОР: На відмінно від лікарів соціальні працівники сиділи без роботи. Біля їхнього столика бажаючих поділитися своїми сімейними проблемами, чи тих, хто хотів би позбутися шкідливих звичок не було, та все ж, кажуть соцпрацівники, один чоловік на пропозицію допомогти відгукнувся.
Наталія ЛЕВЧУК, соціальний працівник: " Звертався один молодий чоловік, який хотів кинути пити, ми його відправили, у нас тут є представництво наркоцентрів, тому був переадресований клієнт. Якщо запитують. Люди цікавляться, то надаємо всю необхідну інформацію".
КОР: Таке не бажання українців ділитися з іншими своїми проблемами закладено в нашому менталітеті, а ті хто про допомогу і радий був би звернутися часто не знають куди їм іти.
Наталя ЛУК’ЯНОВА, директор Державної соціальної служби: " Менталітет український ще досить такий закритий. Сім’я закрита від зовнішньої допомоги. Але коли ми говоримо про дитину, яка сьогодні виховується у сім’ї, яка зазнає негативних явищ з боку батьків, або з боку співмешканців, з якими воно стосується, то звісно держава зі свого боку повинна втручатись в таку сім’ю, для того, щоб профілактувати, не допустити кризи у сім’ї".
КОР: У вісімдесяти відсотків випадків жертвами насильства є саме жінки та діти. Точних даних про кількість потерпілих немає. Протягом минулого року на профілактичному обліку в органах внутрішніх справ було близько вісімдесяти тисяч осіб, які вчинили насильство. Утім кажуть соціальними, ці цифри занижені, тому ще раз закликають не боятися а відкрито заявляти про порушення своїх прав.

Фахівці центрів соціальних служб та медики надавали консультації на 196 вокзалах країни  (сайт Держсоцслужби).

 

Сьогодні, 13 квітня, на 196 вокзалах України відбулася Всеукраїнська акція спрямована на популяризацію здорового способу життя та вирішення нагальних соціальних проблем «Тисячі вокзалів – тисячі життів». Захід організований Державною соціальною службою для сім’ї, дітей та молоді та Профспілкою залізничників і транспортних будівельників України за підтримки Всеукраїнського Лікарського Товариства та Укрзалізниці. Акція відбулася в усіх регіонах України. Така подія на вокзалах країни відбувається уже вдруге.
«Якщо минулого року наша акція була присвячена проблемам насильства і відповідно наші соціальні працівники більшість консультацій надавали саме за цією тематикою»,  – зазначила директор Державної соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді Наталія Лук’янова,  – «то сьогодні на вокзалах країни міг отримати допомогу кожен, кому знайомі й проблеми сімейного характеру, алко- і наркозалежностей, насильства, ВІЛ/СНІДу».
Одночасно, з 9.00 до 12.00, фахівці центрів соціальних служб та медики надавали безкоштовну та анонімну допомогу усім, хто до них звертався. Крім того, охочі мали змогу виміряти тиск та отримати професійну консультацію лікаря, зокрема, з питань серцево-судинних та супутніх захворювань, а також переваг ведення здорового способу життя. Про присутність та місцезнаходження таких фахівців на вокзалах інформували волонтери та оголошення дикторів у гучномовці. За попередніми підрахунками протягом дня на вокзалах країни отримали допомогу близько 5000 наших співгромадян.
http://www.dcssm.gov.ua/39.1146.0.0.1.0.phtml  

Відділ інформації Ради профспілки