Шановні колеги, дорогі спілчани! 

 

У січні 2022 року виповнюється 30 років з дня утворення Профспілки залізничників і транспортних будівельників України. Усі ці роки профспілка стоїть на захисті трудових прав і гарантій залізничників, спілчан, постійно виборюючи право на гідну зарплату, безпечні умови праці, відстоює галузь від приватизації та занепаду, вимагаючи державної підтримки.

 

Звітний період був дуже складним, і пов’язано це, насамперед, з нестабільною фінансово-економічною і політичною ситуацією в Україні, що призвело до спаду обсягів залізничних перевезень а, відповідно, зниження доходів і намагання роботодавця зменшити витрати, спрямовані на виконання соціальних гарантій, передбачених Галузевою угодою і колдоговорами. 

 

Карантинні обмеження, спричинені пандемією коронавірусу COVID-19, також продовжують негативно позначатись на роботі залізничного транспорту. До цього слід додати реформування залізничної галузі, що почалося у кінці 2015 року і досі не завершилося, часту зміну перших керівників АТ «Укрзалізниця», які переважно не були залізничниками. 

 

Змінювалася структура профспілки. Завдяки створенню профорганізацій у нових філіях Товариства нашими спілчанами залишилися близько 65 тис. залізничників, що працюють у вертикальних структурах. 

 

Водночас ми змінили підходи до досягнення поставлених цілей і завдань. Це підвищило активність нашої профспілки. Лише за останні три роки ми провели чотири акції протесту, пікетуючи будівлі Офісу Президента, Кабінету Міністрів й АТ «Укрзалізниця», п’ять пресконференцій задля привернення уваги Президента й Уряду, ЗМІ й громадськості до проблем залізничників. Брали участь у роботі профільних комітетів і Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України, Центрального антикризового штабу з відновлення сталого функціонування АТ «Укрзалізниця» та багатьох інших владних та громадських інституцій. 

 

Широко використовувалась міжнародна платформа ЄФТ і МФТ для надання допомоги і підтримки Профспілці залізничників і транспортних будівельників України в боротьбі щодо відновлення права на страйк, повернення пільгової пенсії за вислугу років, включення до законопроєкту «Про залізничний транспорт» пропозицій профспілки і багатьох інших вимог, висунутих профспілкою при проведенні протестних акцій. 

 

Не все нам вдалося зробити… Тому наступний період роботи вимагатиме від кожного із нас мобілізації усіх сил, згуртованості та професійності задля втілення в життя основних напрямів роботи профспілки, що будуть затверджені VIII З’їздом профспілки залізничників і транспортних будівельників України. 

 

Пам’ятаймо, в єдності – наша сила!

 

Вадим БУБНЯК, Голова Профспілки залізничників
і транспортних будівельників України