Цьогорічний Всесвітній день охорони праці МОП присвячує необхідності використовувати положення Конвенції 2006 року № 187, про основи, що сприяють безпеці та гігієні праці, для зміцнення систем охорони праці, яке має відбуватися як на національному, так і на рівні підприємств. 

Долучається до міжнародної ініціативи і наша профспілка. Відповідну постанову президія Ради профспілки ухвалила 25 березня п. р. 

 

Заплановано проведення на підприємствах та у виробничих підрозділах «Тижня охорони праці», «Днів трудового права», на яких ключовими будуть питання охорони праці, безпеки на роботі, профілактики розповсюдження COVID-19 на робочих місцях.

 

Профорганізаціям усіх рівнів запропоновано спільно з роботодавцями організувати тематичні зустрічі, наради та брифінги, протягом квітня взяти участь у весняних оглядах і цільових перевірках стану охорони праці та промислової безпеки на робочих місцях, забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям, іншими ЗІЗ, мийними та знешкоджувальними засобами. У разі виявлення порушень – домагатися їх усунення. 

 

Також у рамках акції заплановано оновлення або створення кабінетів, куточків, стендів з питань охорони праці, підготовка тематичних інформаційних матеріалів, проведення конкурсів на найбезпечніше робоче місце, виробничу дільницю, бригаду тощо. Традиційно у ці дні відбувається вшанування пам’яті загиблих на виробництві.

 

Президія Ради профспілки закликала керівництво АТ «Укрзалізниця», регіональних філій, філій, виробничих підрозділів своєчасно та в повному обсязі здійснювати профілактичні та протиепідемічні заходи для запобігання поширенню коронавірусної інфекції серед працівників, забезпечити їх засобами гігієни, індивідуального та колективного захисту, зокрема захисними масками, рукавичками, дезінфікуючими засобами тощо.

 

Про це ж ідеться й у спільному листі за підписами в. о. Голови правління АТ «Укрзалізниця» І.Юрика, в. о. члена правління І.Синякова та Голови профспілки В.Бубняка, надісланому 13 квітня п. р. на адресу регіональних філій, філій і профорганізацій Товариства. У ньому, серед іншого, підкреслено необхідність зосередитись на профілактичній роботі із запобігання поширенню інфекції та боротьбі з її наслідками. Запропоновано низку заходів провести онлайн, зокрема опитування, тестування і вікторини з охорони праці, бесіди «Даємо відповіді». 

 

Беззаперечною умовою проведення будь-яких заходів у рамках Всесвітнього дня охорони праці є дотримання протиепідемічних і карантинних обмежень.