Про заснування цього свята і щорічне відзначення його у День Хрещення Київської Руси-України Президент Володимир Зеленський оголосив 24 серпня 2021 року, у 30-ту річницю Незалежності.

 

Того ж дня він підписав відповідний Указ, а наступного – подав  до парламенту законопроєкт, що передбачав доповнення ст.73 Кодексу законів про працю України абзацем щодо встановлення 28 липня Дня Української Державності як святкового дня. Верховна Рада ухвалила закон № 2295-IX на пленарному засіданні 31 травня 2022 року.

 

Мета заснування цього свята – утвердження спадкоємності понад тисячолітньої історії українського державотворення, яка сягає своїм корінням часів заснування міста Києва та розквіту держави за часів князя Київського Володимира Великого – державотворця, який прийняттям у 988 році Християнства засвідчив цивілізаційний вибір Київської Руси, спадкоємцями якої є, зокрема, Галицько-Волинське князівство, Українська козацька держава, Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Держава, Карпатська Україна та сучасна Україна.

 

ДОВІДКОВО

Вихідним 28 липня стане після скасування в Україні воєнного стану, на час дії якого не застосовуються норми КЗпП щодо святкових і неробочих днів.