23 січня ми відзначаємо 31 рік діяльності Профспілки залізничників і транспортних будівельників у Незалежній Україні.

Разом з нашою державою профспілка долала виклики часу, набувала нового досвіду, розвивалась і змінювалась. І разом з усією країною ми стали на захист нашої Батьківщини від ворожої навали.

Спілчани, активісти і працівники Профспілки залізничників і транспортних будівельників України з перших днів вторгнення стали до лав ЗСУ і територіальної оборони. Залізничники підставили плече державі і щодня тримають свій фронт: евакуаційні рейси, вантажні перевезення, робота у прифронтових зонах, відбудова інфраструктури, відновлення транспортного сполучення на деокупованих територіях – сотні і тисячі прикладів щоденних героїчних звершень.

Ми пишаємося кожним!

У перший день вторгнення наша профспілка ухвалила рішення спрямовувати всі наявні ресурси на потреби Збройних Сил і тероборони, а також на гуманітарну допомогу спілчанам. У безпечніших регіонах України ми організували тимчасове розселення тих спілчан, хто вимушений був залишити охоплені полум’ям бойових дій домівки.

Від початку широкомасштабної війни профорганізації всіх рівнів перерахували значні кошти на потреби Збройних Сил України, територіальної оборони, гуманітарну допомогу та облаштування бомбосховищ. Згодом ця діяльність трансформувалася, і профспілка, уклавши з Укрзалізницею відповідне спільне рішення, щомісяця надає спілчанам допомогу на подолання наслідків, спричинених військовою агресією.

Попри зумовлені введенням воєнного стану зміни в трудовому законодавстві профспілка продовжує свою захисну діяльність.

Ми – одна з небагатьох українських профспілок, що підтвердила репрезентативність на національному рівні.

Спільно з колегами з СПО об’єднань профспілок ми протидіємо намаганням законодавців скористатися з воєнного стану і погіршити трудові права простих працівників.

У діалозі з адміністрацією профспілка наполягає на максимальному відновленні пільг і гарантій, визначених Галузевою угодою і колдоговорами. І хоча попереду ще багато роботи, нам вдалося домовитися про повернення низки виплат.

Профспілка посилила міжнародну діяльність. Завдяки співпраці з Міжнародною і Європейською федераціями транспортників, національними профспілками і профоб’єднаннями різних країн ми допомагали залізничникам та їхнім сім’ям з евакуацією, забезпечуємо гуманітарною допомогою тисячі спілчан на прифронтових і деокупованих територіях, а також тих, які виїхали з тимчасово окупованих населених пунктів. Водночас спільно з нашими іноземними колегами, спираючись на їхній досвід, ми шукаємо шляхи посилення захисту трудових прав і соціально-економічних інтересів спілчан в умовах реформування галузі, яке триває попри війну, та з огляду на майбутні зміни у структурі залізниці та в законодавстві щодо залізничного транспорту.

Запорукою міцності нашої профспілки є її спілчани – активні, відважні і завжди готові до боротьби.

Лише разом, ставши пліч-о-пліч, ми переможемо, адже єдність – наша головна сила.

РАЗОМ МИ – НЕПЕРЕБОРНА МІЦЬ!

Слава Героям! 🇺🇦

Вічна пам’ять полеглим…

З повагою

Олексій СЕМЕРУНЬ, Голова Профспілки залізничників і транспортних будівельників України