У цей день важливий кожен захід: від масштабної акції протесту, страйку, масової демонстрації до невеликої події, як-от дискусії за круглим столом. Основна мета – привернення уваги громадськості до проблем працівників та захисту їхніх трудових прав.

Профспілка залізничників і транспортних будівельників України як членська організація Європейської федерації транспортників в рамках Всесвітнього дня дій за гідну працю підтримує Маніфест для працівників логістики.

Працівники логістики надто часто стикаються з низькою заробітною платою, нестабільною роботою та низьким рівнем представництва на робочому місці, – зауважується в документі.

Ми долучаємося до вимог ЄФТ та її членських організацій і закликаємо роботодавців, національні уряди та інституції ЄС підтримувати працівників логістики.

Тезисно про основне з Маніфесту – закликаємо:

1. Роботодавців та уряд забезпечувати працівникам доступ до належного навчання, кваліфікації, суворих стандартів охорони здоров’я та безпеки, а також гідних умов праці.

2. Роботодавців та уряд співпрацювати з профспілками для захисту прав працівників відповідно до умов колективних договорів.

3. Припинити систематичне використання аутсорсингу, агентської роботи та інших нестабільних форм зайнятості.

4. Терміново виробити узгоджену логістичну та промислову політику для регулювання цього сектору силами національних та європейських політиків.

5. Прозоро використовувати державні кошти на підтримку розвитку галузі. Якщо компанія, що отримала держінвестиції закривається або масово звільняє працівників, ці кошти мають бути негайно повернуті.

В підтримку оголошених ЄФТ «Днів логістичних дій» (загальноєвропейська ініціатива передбачена на перші два тижні жовтня) представники Профспілки залізничників і транспортних будівельників України проведуть зустріч з профактивом філії «Термінальний оператор» АТ «Укрзалізниця».