Діти потребують нашого захисту не лише 1 червня. Але саме цей день дає нам вагомий привід наголосити на правах дітей, в першу чергу, на життя, здоров’я, безпеку, освіту.

Саме тому до Міжнародного дня захисту дітей організації профспілки традиційно проводять різноманітні заходи. Особливо зараз, коли росіяни намагаються вкрасти дитинство у маленьких українців, наш обов’язок робити все від нас залежне, аби повертати дітям звичні дитячі заняття, усмішки і відчуття безтурботності, можливості вчитися і спілкуватися.

За збігом обставин саме в цей день профспілці вдалось виконати побажання родини залізничників, мешканців залізничного гуртожитку у Кривому Розі – переселенців з Волновахи: одинадцятирічна Олеся отримала планшет для навчання.

Розповідає мама Олесі, електромеханік Оксана Володимирівна:

«Ми з Волновахи, працювали з чоловіком у дистанції електропостачання. Виїхали 26 лютого 2022 року, спочатку до Дніпра. Там жили до липня, а потім нам запропонували роботу і проживання в гуртожитку в Кривому Розі.

Тут проживає багато переселенців. І коли зламався холодильник, це стало справжньою проблемою. По допомогу мешканці звернулись до Голови профспілки Олексія Семеруня. У відповідь отримали два холодильники, газову плиту, електричну піч та пральну машину. Він приїхав особисто, оглядав умови, спілкувався з людьми. Запитав, чи є діти, як вони навчаються. Так ми розповіли, що в молодшої, восьмирічної Варвари, для навчання є планшет. А Олесі доводиться вчитися з телефона – уроки в один час. Ми не сильно сподівались, що питання вирішиться, але 1 червня дівчат привітали з Днем захисту дітей, а Олесі передали планшет. Звісно, ми дуже вдячні, адже розуміємо, що війна, і в людей є нагальніші потреби».

Того ж дня в жіночу душову гуртожитку встановили і бойлер.

Допомогти Олесі і мешканцям гуртожитку, де проживають разом із сім’ями 49 працівників, а також пенсіонерів-залізничників, які стали вимушеними переселенцями з Волновахи, Слов’янська, Попасної, Лимана та Херсонської області, профспілці вдалося завдяки співпраці з міжнародними партнерами Global Ukraine Rail Task Force, WE AID, United Way та норвезької компанії з управління залізничною інфраструктурою Bane NOR, за сприяння та підтримки Укрзалізниця – Ukrzaliznytsia.

Ці організації виділили кошти на закупівлю 6 тис. продуктових наборів для залізничників з деокупованих і прифронтових територій. Профспілці вдалось домовитися з постачальниками продуктів про вагому знижку, а зекономлені кошти за погодженням з партнерами спрямували на облаштування необхідною побутовою технікою гуртожитку в Кривому Розі.

Опікувались придбанням Криворізький терком профспілки та його очільник Олександр Жук і голова первинної профорганізації Криворізького територіального управління філії «Центр будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель і споруд» Галина Кошельська.

Про заходи, які до Дня захисту дітей організувала молодь профспілки, зокрема, сімейну онлайн-вікторину, ми розповімо в одній з наступних публікацій.

Турбота про дітей залізничників не припиняється. Особливо про тих, хто зараз найбільше її потребує. Так, за повідомленням корпоративного каналу «Букса. Помічник залізничника» від початку 2023 року Укрзалізниця виплатила майже 4 млн грн дітям, чиї батьки-залізничники загинули під час війни.

Матеріальну допомогу від компанії діти-сироти та напівсироти отримуватимуть щорічно до повноліття додатково до державної допомоги. Цих дітей Укрзалізниця й надалі підтримуватиме на рівні з іншими дітьми працівників. Таке рішення керівництво товариства ухвалило в січні 2023 року.