Українські виробники спецвзуття на безоплатній основі направили залізничникам 20 зразків нової та сучаснішої продукції (зимової та літньої) для експериментального носіння (зразки зображено на фото).

Департамент безпеки руху, охорони праці та екологічної безпеки АТ «Укрзалізниця» передав робочі черевики окремим працівникам філії «Центр з будівництва та ремонту колії». До кінця цього місяця, як зазначили в департаменті, працівники нададуть відгуки щодо зручності та інших критеріїв носіння, а до кінця року – щодо термінів зносу.

Результати будуть проаналізовані постійно діючою робочою групою, яка створена на виконання наказу АТ «Укрзалізниця» від 26.10.2022 № 258 «Про утворення робочої групи з перегляду діючих в АТ «Укрзалізниця» і розробки нових технічних та якісних характеристик спецодягу, спецвзуття та засобів індивідуального захисту» (роботу продовжено в цьому році – наказ АТ «Укрзалізниця» від 23.02.2024 № 060), та будуть прийняті відповідні рішення.

«Разом з керівництвом АТ «Укрзалізниця» ми працюємо над підвищенням стандартів і вимог до засобів індивідуального захисту, і відповідно – забезпеченням комфорту і належного захисту працівників, їх оптимального самопочуття та безпеки під час виконання професійних обов’язків, а також над формуванням єдиного корпоративного стилю. І спецодяг, і спецвзуття мають відповідати встановленим технічним вимогам та якісним характеристикам, виготовлятися із застосуванням сучасних технологічних рішень, що дозволить в тому числі збільшити терміни використання засобів індивідуального захисту», – зауважили в департаменті.

Профспілка залізничників і транспортних будівельників України підтримує ідею покращення для працівників якості спецодягу та спецвзуття та його осучаснення. Тож ми триматимемо вас в курсі важливих змін в цьому напрямі.

ДО СЛОВА

Залізничний транспорт належить до тих видів транспорту, в яких виконання виробничих процесів здійснюється в умовах підвищеної небезпеки.

Працівники АТ «Укрзалізниця» забезпечуються засобами індивідуального захисту згідно з НПАОП 60.1-3.31-17 «Норми безоплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам залізничного транспорту».

Оскільки в умовах воєнного стану виставки зимового і літнього спецодягу та спецвзуття проводити небезпечно, правлінням АТ «Укрзалізниця» ухвалено рішення про організацію нарад за участі національних виробників спецодягу і тканин, спецвзуття. В минулому році такі наради відбулися: щодо спецодягу – 12.12.2023, спецвзуття – 14.12.2023. Окрім виробників, в нараді також брали участь фахівці причетних структурних підрозділів апарату управління АТ «Укрзалізниця» та представники Профспілки залізничників і транспортних будівельників України.