Нагадуємо, що залишився місяць (до 31.12.2023 р.) для подання документів на податкову знижку. Що це таке і як її отримати, розповідаємо в деталях.

Ви щомісяця сплачуєте податки зі своєї «білої» заробітної плати. Тож у визначених ст. 166 Податкового кодексу України (ПКУ) випадках маєте право на податкову знижку, яка по суті є правом на повернення вам частини податку на доходи фізичних осіб (18%), утриманого із зарплати в МИНУЛОМУ році.

Що входить до податкової знижки

Отримати податкову знижку можна якщо у вас були витрати на:

  •  навчання в українських закладах освіти (свого та/або члена сім’ї – батьків, чоловіка/дружини, дітей),
  •  страхові платежі з довгострокового страхування життя або пенсійного страхування (наприклад, недержавний пенсійний фонд «Магістраль»),
  •  переобладнання транспортних засобів на використання біопалива (встановлення ГБО),
  •  оренду житла внутрішньо переміщеною особою,
  •  пожертвування, благодійні внески неприбутковим організаціям (наприклад, благодійні фонди),
  •  проценти за користування іпотечним житловим кредитом.

Повний перелік витрат, які дозволяється включати для розрахунку податкової знижки міститься в п. 166.3 ПКУ.

Хто має право – резидент України (громадянин України), який отримав минулого року доходи у вигляді зарплати. Підкреслюємо, що лише зарплатний дохід дає право на податкову знижку.

Строк для оформлення – працівник має подати необхідні документи та декларацію про майновий стан і доходи до 31 грудня включно наступного за звітним податкового року. Повернути податки за 2022 р. можна упродовж року та лише у 2023 р. Право на податкову знижку не переходить на наступні роки.

Які документи подавати

  • декларацію про майновий стан і доходи (у декларації не забудьте вказати реквізити банківського рахунку для швидкого перерахування коштів);
  • копії документів, що ідентифікують особу (паспорт, ідентифікаційний код, довідка про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи – у випадках оренди житла внутрішньо переміщеною особою);
  • копії платіжних та розрахункових документів: квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери;
  • копію договорів та інших документів (договори з навчальними закладами, недержавними пенсійними фондами, орендодавцем, банківськими установами тощо, а також акт технічної експертизи транспортного засобу після переобладнання та технічний паспорт – при переобладнанні авто);
  • довідку про отримані доходи за минулий рік (у довідці з бухгалтерії має бути вказано суму нарахованого оподаткованого доходу (помісячно та загальною сумою), суму нарахованого та утриманого ПДФО) – тобто у 2023 р. потрібна довідка про отримані доходи за 2022 р.;
  • копії документів, що підтверджують ступінь споріднення (свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження, свідоцтво про усиновлення) тощо.

Куди звертатися – до територіальних органів Державної податкової служби України (державної податкової інспекції) за місцем реєстрації платника податків. Податкову декларацію для отримання податкової знижки можна подати як особисто, так і дистанційно в електронній формі, скориставшись сервісом «Електронний кабінет платника» (https://cabinet.tax.gov.ua).

Коли повернуть кошти – протягом 60 календарних днів після надходження Декларації.

Алгоритм розрахунку суми податкової знижки – Витрати х 18 %(скорочений алгоритм)абоЗарплата х 18% – (Зарплата – Витрати) х 18% (повний алгоритм).

Приклад – податкова знижка за декількома видами витрат (навчання, оренда житла внутрішньо переміщеною особою, переобладнання авто)

Сума витрат –108 000 грн (встановлення ГБО –21000 грн, оренди квартири –72000 грн, навчання –15000 грн)

Податкова знижка – 19 440 грн (108 000 грн. × 18% або 140 000 грн х 18% – (140 000 – 108 000) х 18%).

Особі мають повернути 19 440 грн.

ПЕРЕХОДЬТЕ ЗА ЛІНКАМИ І ОФОРМЛЮЙТЕ ПОДАТКОВУ ЗНИЖКУ

  1. Подати декларацію в електронній формі через сервіс «Електронний кабінет платника» – https://cabinet.tax.gov.ua
  2. Відеоінструкція щодо оформлення податкової знижки – https://bit.ly/47uWmoy
  3. Бланк податкової декларації – https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1298-15#Text
  4. Приклади заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи – https://bit.ly/3RnxglX