Тож, не залишаючись осторонь гострих проблем медичних працівників «Укрзалізниці», лідер профспілки Вадим Бубняк звернувся листом до в.о. Голови правління Товариства Івана Юрика, в якому наголосив, що наразі заклади охорони здоров’я філії «Центр охорони здоров’я» АТ «Укрзалізниця» гостро потребують своєчасного та в повному обсязі забезпечення необхідними медикаментами та засобами медичного призначення для лікування хворих, у т. ч. ПЛР-тестами, реактивами та іншими витратними  матеріалами. Проте передусім йдеться про засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) медперсоналу: забезпечення у необхідній кількості якісними захисними костюмами, захисними окулярами, масками та респіраторами класу FFP3, засобами дезінфекції тощо.

 

Перебої з постачанням медикаментів та ЗІЗ (згідно з медичними стандартами та протоколами МОЗ), несвоєчасне їх надходження або відсутність зазначених ЗІЗ у відомчих медичних закладах ставить під загрозу не лише життя та здоров’я пацієнтів, а й медичних працівників АТ «Укрзалізниця», які на сьогодні перебувають в групі особливого професійного ризику.

 

Нині фактично усі відомчі лікарні Товариства потребують негайного ремонту або модернізації наявних кисневих магістралей, електромережі та аварійних джерел живлення, стерилізаційних станцій тощо для забезпечення належного рівня медичних послуг та безпеки пацієнтів і персоналу в умовах протидії COVID-19.

 

Зауважено, що відповідно до ухвалених постанов Уряду та наказів Міністерства охорони здоров’я України медичні (та інші) працівники закладів охорони здоров’я комунальної форми власності та закладів охорони здоров’я, що належать до сфери управління МОЗ, які надають медичну допомогу хворим на COVID-19, мають право на встановлення відповідних доплат до заробітної плати за роботу з інфікованими за рахунок коштів, виділених у встановленому порядку з Державного фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19. 

 

Тому профспілка наполягає, щоб аналогічні доплати за професійні ризики були встановлені для медичного (та іншого) персоналу відомчих медзакладів філії ЦОЗ АТ «Укрзалізниця» на рівні не нижче ніж в аналогічних закладах охорони здоров’я комунальної та державної форм власності.

 

АТ «Укрзалізниця» запропоновано спільно з органами державної влади позитивно вирішити питання встановлення відповідних доплат та страхових виплат медперсоналу Товариства за рахунок визначених державних джерел фінансування. Зі свого боку, в разі потреби, профспілка готова долучитися до вирішення цих питань з відповідними органами державної влади в межах досягнутих 30 березня п.р. домовленостей та п. 2.1 Спільного рішення про співпрацю та взаєморозуміння.

 

А оскільки разові страхові виплати медикам за рахунок Фонду соціального страхування України здійснюються виключно у випадках встановлення медичному працівникові певної групи інвалідності або у разі смерті внаслідок захворювання на COVID-19, профспілка запропонувала АТ «Укрзалізниця» розглянути питання додаткового корпоративного медичного страхування медперсоналу та інших працівників Товариства, які під час виконання професійних обов’язків мають підвищені ризики зараження (провідники, квиткові касири тощо). 


До теми

8 квітня п.р. анонсовано чергове засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань оцінки критичного стану АТ «Укрзалізниця», на якому, зокрема, має бути заслухано інформацію посадових осіб Товариства щодо причин затягування підготовки відомчих лікарень до прийому інфікованих хворих на COVID-19, незважаючи на заздалегідь виділене державне фінансування. Доповідачами запрошено в.о. Голови правління АТ «Укрзалізниця» Івана Юрика та директора філії «Центр охорони здоров’я» Наталію Білинську.