Через руйнування Каховської ГЕС без питної і навіть технічної води залишились працівники низки станцій на прифронтових територіях Криворіжжя, Херсонщини і Миколаївщини.

Допомогти їм у катастрофічній ситуації вдалось завдяки підвезенню води з найближчих свердловин, які обслуговує філія «Центр будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель і споруд». Але заправка цистерн забирала багато часу, і чекати на життєво необхідну воду людям доводилось довго. Тож голова об’єднаної профорганізації філії Олександр Сагайдак звернувся до Голови профспілки Олексія Семеруня з проханням посприяти у вирішенні цієї проблеми.

І це вдалося завдяки співпраці профспілки з неурядовою організацією IsraAID Ukraine, що підтримує людей, які опинилися у гуманітарній кризі. Відповідно до свого принципу – підсилювати наявні можливості спільнот – представники IsraAID 6 липня передали профспілці чотири мотопомпи потужністю 60 м3/год.

Невдовзі дві з них відправились в Херсон і дві – на Криворіжжя.

В Херсоні одну з мотопомп одразу задіяли для подолання наслідків затоплення: відкачування води з затоплених приміщень регіону. Другу використовують для заправки залізничних цистерн водою на станціях Херсон, Мішкове, Снігурівка і подальшого відправлення до міст і станцій, які лишаються без водопостачання.

На Криворіжжі обидві мотопомпи використовують для безперебійного водопостачання постраждалих міст і станцій, серед яких Марганець, Нікополь, Чортомлик, Апостолове, Мирова, Кривий Ріг та інші.

Розповідає О.Сагайдак:

«Помпи, передані IsraAID, компактні, і це дозволяє нам оперативно реагувати на запити залізничників: сьогодні вони в Кривому Розі, завтра в Нікополі, П’ятихатках… Якщо потрібен великий обсяг води, заповнюємо залізничну цистерну. Мотопомпа з таким обсягом справляється за годину. Але частіше йдеться про менші обсяги. Тоді приїжджає машина з бочкою і помпою, набирає воду і везе туди, звідки був запит від залізничників. Для забезпечення роботи наших виробничих підрозділів води зараз потрібно мінімум, насамперед привозимо воду людям для особистих потреб. Якщо на станції є резервуар, заповнюємо його. Для низки станцій ємності для води закупив Криворізький терком профспілки.  Таким чином, маємо можливість протягом одного-двох днів закрити будь-який запит наших працівників».