1 травня, у День праці, Профспілка залізничників і транспортних будівельників України висловлює солідарність фінським профспілкам, які протестують сьогодні проти антисоціальних заходів свого уряду.

Як повідомляє Міжнародна федерація транспортників (ITF), уряд Фінляндії ухвалив низку рішень, які позбавляють працівників права на страйк, обмежують роль профспілок і значно скорочують рівень соціального забезпечення.

ITF створила петицію на підтримку фінських профспілок із закликом до уряду країни відкликати запропоновані зміни в трудове законодавство.

Цю петицію підписав і Голова нашої профспілки Олексій СЕМЕРУНЬ, адже ситуація у Фінляндії перегукується з ситуацією у нашій державі. Про це лідер профспілки повідомив ITF.

У листі він зазначив, що наша профспілка цілком і повністю солідарна з фінськими колегами у їхній боротьбі, адже українські транспортники, зокрема залізничники, були позбавлені права на страйк, і лише нещодавно, у 2022 році, на виконання рішень Європейського суду з прав людини, змогли добитися справедливості. Але вже зараз ми бачимо, що влада в Україні йде шляхом, який обрав уряд Фінляндії, і в проєкті нового Трудового кодексу намагається встановити особливі умови участі працівників у страйку. Це фактично унеможливить організацію страйків і позбавить працівників гарантованої Конституцією можливості захищати свої права.

Ми з розумінням ставимося до необхідності обмежень права на страйк на час війни, але категорично заперечуємо проти намагань зробити це нормою для мирного часу.

«Ми виступаємо проти законодавчих ініціатив нашої влади і надали до них суттєві зауваження, посилаючись, зокрема, на конвенції Міжнародної організації праці. І ми розуміємо, що невдовзі, як і наші фінські колеги, змушені будемо звертатися до міжнародної спільноти, зокрема і до ITF, із закликом про підтримку і солідарність», – попередив колег з Міжнародної федерації транспортників Олексій СЕМЕРУНЬ.

На підтримку фінських профспілок президент Європейської федерації транспортників Френк Морілс вчора, 30 квітня, в Брюсселі, намагався передати послу Фінляндії в Європейському Союзі лист проти антипрофспілкових дій уряду. Проте представники посольства не вийшли до делегації європейських профспілок.

Сьогодні світова профспілкова спільнота солідарна з профспілками Фінляндії у їхній боротьбі за права працівників!