Продовжуємо знайомство з молодіжним активом профспілки. Про діяльність молоді розказує провідний фахівець дорпрофсожу Південно-Західної залізниці Євген СТЕМПКОВСЬКИЙ. Євген – заступник голови Молодіжної ради профспілки, голова молодіжної ради дорожньої профорганізації:

«Завдяки молодіжним радам молоді залізничники можуть представляти свої інтереси, захищати трудові права, втілювати ініціативи. Тому, коли в 2012-му я дізнався про існування молодіжки, одразу активно включився в її роботу, рік потому став заступником голови молодіжної ради дорожньої профорганізації, а з 2021-го її очолюю. Минулого року мене обрали заступником голови Молодіжної ради профспілки.

Був учасником багатьох проєктів. Зокрема, молодь традиційно долучалась до акцій протесту профспілки, інформаційних кампаній, ми присвячували час соціальним заходам, наприклад, з нагоди Дня боротьби з ВІЛ/СНІД, брали участь у тренінгах з протидії дискримінації. Особливо цікаво було працювати над проєктом позаштатної правової інспекції, яка б на громадських засадах допомагала стежити за дотриманням трудового законодавства.

Було багато задумів, але 24 лютого 2022 року все змінилося. Я добровольцем пішов захищати країну. У лавах ЗСУ постійно відчував підтримку Ради профспілки та нашого молодіжного руху. І сам мав нагоду долучитися до інформаційної діяльності Молодіжної ради і розповісти закордонним ЗМІ про роботу колег.

Молодь профспілки не сиділа склавши руки: брали участь в евакуації, плели маскувальні сітки, залучали до гуманітарної допомоги іноземних партнерів, проводили благодійні ярмарки, організовували збори коштів для потреб ЗСУ, забезпечували логістику гуманітарних вантажів, направляли ліки, їжу, воду та засоби гігієни колегам, які найбільше відчули на собі наслідки війни.

Зараз я повернувся працювати в профспілку і бачу необхідність розвивати нашу організацію. Війна навчила мене, що тільки ті, хто готові шукати нові можливості і постійно вчитися, забезпечують перемогу.

У жовтні представляв нашу профспілку на Всеукраїнському молодіжному форумі Федерації профспілок України. Молоді працівники порушили перед представниками влади, роботодавців і Європейської конфедерації профспілок проблеми безробіття, утримання молоді в Україні, її повернення з-за кордону, майбутнього профспілкового руху і нашої держави.

У молодіжній раді дорпрфосожу Південно-Західної залізниці ми запланували проведення регулярних навчальних заходів з трудового права, необхідних навичок та громадянської освіти.

І вже 23 листопада члени молодіжної ради дорпрофсожу зустрілись, поділились наболілими проблемами та своїм баченням їх вирішення, пройшли навчання з надання домедичної допомоги, поспілкувались з практичним психологом про стресостійкість та психологічну підтримку.

А щодо Молодіжної ради профспілки, то на наступний рік маємо досить амбітні плани, зокрема, знайшли партнерів і розробляємо посібник з екологічного спілкування між колегами. Плануємо долучитись до проєктів, спрямованих на підтримку ветеранів, продовжити нашу імпровізовану школу тощо».