Навіть у мирний час питання убезпечення життя і здоров’я працівників на робочому місці потребує багато уваги, зусиль і ресурсів. В умовах війни навіть на відносно безпечних територіях ризики значно підвищуються нехарактерними для мирного часу факторами, що вимагає від роботодавців адаптувати заходи із безпеки і здоров’я на роботі до нових умов.

Саме тому в рамках проєкту Міжнародної організації праці «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні», який реалізовувався в нашій державі у 2020–2023 рр., експерти Європейського співтовариства з охорони праці (ЄСОП, Україна) та Держпраці розробили документ «Безпека і здоров’я на роботі у воєнний та післявоєнний час. Досвід України в умовах російської агресії».

Документ містить орієнтовний перелік проблем, їх систематизацію, конкретні рекомендації та методи вирішення з урахуванням появи нових ризиків (наприклад, алгоритми дій у складних ситуаціях).

Ознайомитись з ним можна на сайті Міжнародної організації праці.

На основі додатків до цього документа Молодіжна рада профспілки розробила і випустила «Практичні поради щодо роботи в умовах воєнного стану і дій у надзвичайних ситуаціях». Брошура відповідає на запитання: Як триматись і бути «продуктивними» на роботі? Які сигнали підкажуть, що потрібна допомога психолога? Як діяти в разі надзвичайної ситуації (вибухи, обстріли, повітряна тривога)? Як правильно надавати домедичну допомогу?

Молодіжна рада пропонує брошуру усім бажаючим. Першими відгукнулися голови молодіжних рад різних рівнів, які замовили її для своїх профорганізацій та виробничих підрозділів.

Завантажити брошуру від молоді можна за посиланням, а залишити заявку на друковану версію – на фейсбук-сторінці Молодіжної ради профспілки.