Ворожі обстріли, відсутність електроенергії, загроза нового наступу російських окупантів, активні бої на лінії фронту… Важко? Важко. Такими є реалії воєнного часу. Але вистоїмо, переможемо, відбудуємо. Важливо допомагати один одному і продовжувати працювати, навіть в парадигмі планування на рік.

Тому профспілка продовжує «з’єднувати точки», створювати можливості, виявляти ризики і відповідно вимагати ухвалення рішень, або їх перегляду з боку адміністрації. Тобто, продовжує тиснути з усіх боків для захисту спілчан.

Протягом 2022 року, в умовах воєнного стану діяльність профспілки та її організаційних ланок передусім була спрямована на захист трудових прав та соціально-економічних інтересів працівників у зв’язку зі змінами трудового законодавства, допомогу спілчанам, постраждалим від військової агресії, сприяння здатності держави та її інституцій до опору, посилення спроможності виконання завдань АТ «Укрзалізниця» із перевезення пасажирів і вантажів. Вживалися заходи щодо вирішення питань фінансування витрат на оплату праці працівників АТ «Укрзалізниця» з державного бюджету, врегулювання питання оплати часу вимушеного простою працівникам Товариства, які перебувають на тимчасово окупованих територіях України, організації опору процесам ліквідації дирекцій залізничних перевезень. Проводилась робота і триває процес переговорів щодо відновлення усіх соціальних виплат відповідно до Галузевої угоди і колдоговорів.

На цьому наголосив Голова профспілки Олексій Семерунь під час свого виступу на засіданні Ради профспілки, що відбулося 9 лютого 2023 р.

Лідер профспілки констатував, що від початку оголошення воєнного стану в Україні невідкладно й терміново були ухвалені важливі організаційні рішення, оперативно розгорнуто фронт благодійної допомоги членами профспілки. Профорганізації усіх рівнів спрямовували кошти на підтримку ЗСУ, сил територіальної оборони, допомогу спілчанам в подоланні наслідків військової агресії російської федерації, спілчанам, які стали внутрішньо переміщеними особами; облаштовували укриття; налагоджували співпрацю з благодійними організаціями різного рівня і типу тощо. І продовжують працювати в цих напрямах.

Відповідно до порядку денного головне питання, обговорене на засіданні Ради профспілки, – зміцнення потенціалу і посилення діяльності профспілки та її організаційних ланок в умовах воєнного стану.

У ході засідання порушено гострі проблеми, які назріли на місцях і в результаті призводять до соціальної напруги в трудових колективах, зокрема йшлося про гідну оплату праці, соціальний захист залізничників, умови праці, відновлення соціальних виплат, передбачених Галузевою угодою та колдоговорами, нарахування яких на період дії правового режиму воєнного стану наразі призупинено, впровадження ініціативи щодо відновлення добровільного медичного страхування працівників тощо. Не менш гостро постало питання продовження соціального діалогу з керівництвом АТ «Укрзалізниця» щодо недопущення ліквідації дирекцій залізничних перевезень.

Про результати ухвалених рішень буде поінформовано в наступних публікаціях.

Також відбулися ротації у складі Ради профспілки та її президії (оновлені списки розміщено на сайті в розділі “Про нас — Профоргани”)

Крім того, ухвалено рішення щодо удосконалення та посилення роботи профспілки за господарствами: локомотивному; приміських пасажирських перевезень; колійному; вагонному; служб перевезень і комерційної роботи; автоматики, телемеханіки, зв’язку; електрифікації та електропостачання; промислових підприємств.

Тож невпинно і наполегливо працюймо далі і наближаймо Перемогу разом! В єдності – сила!