Відсьогодні, з 1 травня 2023 року, набирає чинності Закон України «Про одноразову грошову допомогу за шкоду життю та здоров’ю, завдану працівникам об’єктів критичної інфраструктури, державним службовцям, посадовим особам місцевого самоврядування внаслідок військової агресії російської федерації проти України» № 2980-IX, ухвалений 20 березня 2023 р. (опубліковано 14 квітня 2023 р.).

За цим Законом право на призначення і виплату одноразової грошової допомоги за шкоду життю та здоров’ю мають особи з числа працівників об’єктів критичної інфраструктури, державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування, які стали особами з інвалідністю у зв’язку з пораненням, каліцтвом, контузією або внаслідок захворювання, пов’язаних з виконанням посадових (службових, професійних) обов’язків у період військової агресії російської федерації проти України в районах проведення після 24 лютого 2022 року воєнних (бойових) дій або в районах, що піддавалися після цієї дати бомбардуванням, авіаударам та іншим збройним нападам.

Законом визначено такий рівень одноразової допомоги зазначеним особам:

– у разі загибелі (смерті) – 1 млн грн;

– у разі встановлення групи інвалідності І групи – 800 тис. грн; ІІ – 500 тис. грн, ІІІ – 200 тис. грн.

Одноразова грошова допомога за шкоду життю та здоров’ю призначається і виплачується за рішенням органу, визначеного Кабінетом Міністрів України.

Перелік об’єктів критичної інфраструктури, на працівників яких поширюється дія цього Закону, також визначається Кабінетом Міністрів України, який в місячний строк з дня опублікування цього Закону має забезпечити ухвалення нормативно-правових актів, необхідні для реалізації цього Закону.