Роз’яснюємо:

Фейк 1: Анонсований мітинг 17 лютого буде організований на мільйонні кошти, виділені профспілці «Укрзалізницею» на лікування та профілактику залізничників. 

Правда 1: АТ «Укрзалізниця» не перераховує Раді профспілки кошти. Відповідно до законодавства та умов колективних договорів виробничих підрозділів Товариства (яких майже 1000), перерахування АТ «Укрзалізниця» коштів на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу відбувається до первинок (яких може бути кілька на один підрозділ). На цьому ж рівні відбувається контроль за використанням цільових коштів із щорічним звітуванням перед трудовими колективами.

Анонсована акція протесту, яка відбудеться 17 лютого біля будівлі Уряду, організована та буде проведена за рахунок членських внесків, які відраховують спілчани для захисту своїх законних прав та інтересів, для чого і створюються профспілки.

 

Фейк 2: Замість того, щоб на виділені кошти видати безкоштовні путівки в санаторії або направити їх на залізничні лікарні, В.Бубняк планує акцію на вулиці в 20-градусний мороз. 

Правда 2: Як показала практика проведення Товариством «пілотного проєкту» щодо оздоровлення залізничників у 2019 році, його запровадження не пішло на користь та не дозволило зберегти сталі показники оздоровлення працівників, членів їхніх сімей та пенсіонерів галузі у відомчих закладах оздоровлення та відпочинку. Керівництво АТ «Укрзалізниця» системно намагається самоусунутись та позбавитись «зайвого клопоту», а залізничні лікарні взагалі віддати у приватні руки під виглядом концесії.

Вкотре наголошуємо, що оздоровлення (як би цього комусь не хотілося) – це не першочергова функція профспілки. Основне для нас – це захист  трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки. 

Щодо акції протесту, то вона відбудеться за будь-якої погоди, оскільки того вимагають працівники «Укрзалізниці». Наше завдання – допомогти їм у цьому й організувати максимально безпечні умови для проведення мітингу.

 

Фейк 3: Після декількох раундів перемовин, коли на останній зустрічі 5 лютого домовленість з керівництвом «Укрзалізниці» була фактично досягнута, В.Бубняк скористався «важкою артилерією», оголосивши, що Товариство не планує виконувати висунуті вимоги.

Правда 3: Після чергових перемовин, численних звернень профспілки – домовленостей досягнуто так і не було, тому профспілка висунула ряд вимог до Товариства та Кабміну, бо так тривати далі не може, соціальна напруга в колективах давно вже досягла критичної межі. До ухвалення рішення про проведення акції протесту, профспілка, подала до суду на незадовільні дії/бездіяльність керівництва «Укрзалізниці» щодо підвищення заробітної плати та скасування «чотириденки»; правовою інспекцією праці Ради профспілки спрямовано подання про скасування неправомірного розпорядження щодо відтермінування виплат, передбачених Галузевою угодою та колдоговорами; направлено офіційні звернення до Прем’єр-міністра, голів: Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань перевірки та оцінки стану акціонерного товариства «Укрзалізниця», Наглядової ради АТ «Укрзалізниця» та Державної служби України з питань праці.

 

Тому рекомендуємо користуватися офіційними інформресурсами профспілки, в яких ми повідомлятимемо про усі кроки в протистоянні незаконним діям керівництва АТ «Укрзалізниця», і не розповсюджувати фейки.

 

Основні інформаційні ресурси профспілки:

– газета «Вісник профспілки»;

– офіційний сайт профспілки − www.zalp.org.ua;

– офіційна сторінка профспілки в соціальній мережі Facebook − www.facebook.com/zalporg