17 березня 2023 р. Президент України підписав Закон «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України» (законопроєкт реєстр. № 7198).

Нагадаємо, що Закон № 2923-IX ухвалено на засіданні Парламенту 23 лютого 2023-го і він спрямований на забезпечення компенсації громадянам України за майно, яке пошкоджене та/або знищене з 24 лютого 2022 року. Компенсація надаватиметься шляхом: 

– надання грошової компенсації вартості пошкодженого та/або знищеного майна;

– фінансування нового будівництва;

– фінансування виконання будівельних робіт з відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку. 

Читайте огляд Закону № 2923-IX від Владислава Булая, юриста «Максим Боярчуков та Партнери»

Як зазначили в прес-службі апарату Верховної Ради України, люди отримають житловий сертифікат, у якому буде зазначена сума компенсації. Вони його зможуть використати для придбання нового житла протягом 5 років.

Головним фінансовим джерелом стануть заарештовані активи росіян, репарації. А також:

– кошти державного та місцевих бюджетів;

– кошти міжнародних фінансових організацій, інших кредиторів та інвесторів;

– міжнародна технічна та/або поворотна чи безповоротна фінансова допомога тощо.

Дательніше про це читайте тут.

Очільниця політичної партії «Слуга Народу», голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Олена Шуляк повідомила, що вже в травні люди почнуть отримувати перші компенсації.

Закон набере чинності через два місяці з дня його опублікування, тобто 22.05.2023.