5,07 млн грн незаконно невиплачених або утриманих коштів повернуто працівникам АТ «Укрзалізниця» – спілчанам Профспілки залізничників і  транспортних будівельників України за підсумками роботи правової інспекції праці профспілки в 2023 році.

Захищено трудові права та інтереси понад 2,4 тис. членів профспілки.

Зокрема, за безпосередньої участі та за юридичним супроводом правових інспекторів праці було поновлено на роботі трьох незаконно звільнених працівників, у тому числі двох – у судовому порядку. Скасовано 46 незаконних наказів, зокрема, про безпідставне притягнення до дисциплінарної відповідальності та позбавлення преміальних виплат, вісьмох працівників поновлено на роботі при незаконному переведенні на іншу роботу.

Минулого року правові інспектори праці профспілки перевірили 190 підрозділів, виявили 1124 порушення трудових прав працівників, склали 131 акт перевірок та внесли 97 подань про усунення порушень.

Найбільш поширеними порушеннями були недоплата за фактично відпрацьований час, невиплата доплат за роботу у нічний час та у шкідливих умовах, а також недотримання графіків надання відпусток та несвоєчасна виплата відпускних.

Юристами апарату Ради профспілки у 2023 році ініційовано подання спілчанами 80 індивідуальних судових позовів стосовно невиплати роботодавцями матеріальної допомоги на оздоровлення, надано повний юридичний супровід цих справ: від попередніх  консультацій до представлення інтересів членів профспілки у суді. Таку ж практику застосовують усі ланки профспілки.

Також членам профспілки надано понад 3,8 тис. консультацій, розглянуто 109 письмових звернень спілчан, більшість з яких вирішено позитивно. Правові інспектори відзначають, що завдяки своєчасним консультаціям, у тому числі і через онлайн-приймальню профспілки, часто вдається запобігати порушенням трудового законодавства з боку адміністрації або оперативно їх усувати.

Детальніше – в подальших публікаціях.