Профспілка домоглася, щоб у працівників, які безпосередньо виконують обов’язки та завдання на територіях можливих бойових дій, з’явилася змога отримувати надбавку у розмірі 50 відсотків посадового окладу!

Це питання Профспілка залізничників і транспортних будівельників України категорично відстоювала під час узгоджувальної наради з врегулювання розбіжностей щодо проєкту Постанови Кабміну «Про деякі питання оплати праці працівників підприємств, установ, закладів та організацій під час воєнного стану», а також наполягала врахувати при підготовці проєкту постанови  у зверненні до заступника міністра економіки України Тетяни Бережної (лист № ЦПРОФ-271/09 від 7.07.2023).

Постанову ухвалено Кабінетом Міністрів України 25 серпня 2023 р. № 928, набула чинності 1.09.2023 р. (опубліковано в Урядовому кур’єрі).

Документом передбачено:

«1. Установити, що на період воєнного стану:

1) працівникам установ, закладів та організацій, що фінансуються з державного бюджету, які безпосередньо виконують обов’язки та завдання, виплачується щомісячна надбавка за роботу з особливими умовами праці (далі – надбавка) за фактично відпрацьований час:

на територіях можливих бойових дій, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затвердженого Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій (далі – перелік територій), для яких не визначена дата припинення можливості бойових дій, у граничному розмірі 50 відсотків посадового окладу;

на територіях активних бойових дій, включених до переліку територій, для яких не визначена дата завершення бойових дій, у граничному розмірі 100 відсотків посадового окладу; […]»

Також завдяки цій постанові з’явилася змога:

«4. Рекомендувати керівникам інших суб’єктів господарювання передбачити в галузевих угодах, колективних договорах встановлення надбавки, передбаченої пунктом 1 цієї постанови, їх працівникам, які безпосередньо виконують свої обов’язки та завдання на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, включених до переліку територій, для яких не визначена дата завершення бойових дій (дата припинення можливих бойових дій).»

Наразі профспілка ініціює перемовини з Укрзалізницею щодо поширення цієї норми на працівників.

Про результати – оперативно інформуватимемо.