Сьогодні, 10 березня, профспілка подала  в Київський апеляційний суд скаргу на ухвалу Печерського районного суду м. Києва у справі № 757/57170/20-ц.

 

Нагадаємо, що ухвалою суду першої інстанції від 12 лютого 2021 року було відмовлено у відкритті провадження у цивільній справі за позовом профспілки залізничників і транспортних будівельників України до АТ «Укрзалізниця», яку оприлюднено 25 лютого п. р. в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

 

Як йдеться в апеляційній скарзі, Печерський районний суд не з’ясував природу правовідносин і дійшов помилкового висновку щодо визначення юрисдикції, в межах якої має розглядатися справа, зазначивши: «…розгляд таких позовних вимог відповідно до ст. 19 ЦПК України та ст. 4 ГПК України відноситься до компетенції господарського суду».

 

Оскільки підставою для подання позовної заяви стало порушення з боку Товариства умов Галузевої угоди та трудового законодавства, профспілка звернулася до суду за захистом не свого права, як юридичної особи, а від імені працівників АТ «Укрзалізниця», законним представником яких вона згідно з повноваженнями виступає. Крім того, профспілка не є суб’єктом господарювання і цей спір не пов’язаний із господарською діяльністю. Тому справа не відноситься до юрисдикції господарських судів та має розглядатися в порядку цивільного судочинства.

 

Тож профспілка подала скаргу до Київського апеляційного суду з проханням скасувати ухвалу Печерського районного суду від 12 лютого 2021 року та направити справу для продовження розгляду судом першої інстанції.