Нагадаємо, що профспілка неодноразово в 2020 році (у березні та травні) зверталася до владних структур щодо держпідтримки галузі, зокрема виконання  статті 10 Закону України «Про залізничний транспорт». І цього разу вкотре до керівництва держави та органів державного управління висунула вимоги:

 

1. Звільнити від сплати земельного податку землі залізничного транспорту, як це визначено для земель дорожнього господарства − автомобільних доріг загального користування.

 

2. Забезпечити безумовне виконання статті 10 Закону України «Про залізничний транспорт» і виділити з Державного бюджету кошти на 2021 рік на будівництво та реконструкцію магістральних залізничних ліній, об’єктів мобілізаційного призначення, придбання залізничного рухомого складу для перевезення пасажирів у поїздах далекого та місцевого сполучення.

 

3. Залишити чистий прибуток, отриманий «Укрзалізницею» за підсумками роботи в 2018 та 2019 роках, у розпорядженні Товариства і не сплачувати дивіденди у розмірі 30% акціонеру – Кабінету Міністрів України.

 

4. Забезпечити 100-відсоткову компенсацію витрат, понесених АТ «Укрзалізниця» за перевезення пільгових категорій пасажирів – громадян України.

 

5. Забезпечити компенсацію Товариству з Дорожнього фонду 2020 року акцизного податку, сплаченого при закупівлі дизельного палива, для потреб тягового рухомого складу.

 

Нині залізнична галузь, як ніколи, потребує державної підтримки, а у разі позитивного вирішення зазначених вимог стане можливо забезпечити стабільну роботу “Укрзалізниці” та подбати про її працівників.

 

У цей складний для галузі час залізничники вправі розраховувати на допомогу держави, як це відбувається в цивілізованих країнах. Сподіваємось, що держава не перекладе всі негаразди, пов’язані з обмеженнями, на їхні плечі.


Звернення до Президента України В.Зеленського