Передусім це стосується: 1) призупинення Товариством виплат за соціальними гарантіями відповідно до колективних договорів (зокрема, матеріальна допомога на оздоровлення, усі види одноразових матеріальних допомог, заохочень та винагород тощо); 2) запровадження неповного робочого тижня для значної частини працівників АТ «Укрзалізниця»;  3) невиконання Меморандуму про співпрацю та взаєморозуміння між АТ «Українська залізниця» та профспілкою, підписаного 11 грудня минулого року, зокрема щодо підвищення годинних тарифних ставок та посадових окладів працівників галузі не менш ніж на 10% з 1 березня 2020 року та інше.

 

Натомість в таких важких умовах працівники продовжують в повному обсязі забезпечувати безперервний робочий процес та безпеку руху на залізничному транспорті.

 

Однак  країна поступово вже виходить з карантину: відновлюється залізничне пасажирське сполучення, зростають і обсяги вантажних перевезень. Проте керівництво АТ «Укрзалізниця», попри всі звернення профспілки, зволікає із відміною запроваджених антикризових заходів. 

 

Тому на засіданні президії одноголосно ухвалено вимоги

– невідкладно відкликати вказівку АТ «Укрзалізниця» від 18.03.2020 № Ц-3/6-83/462-20 щодо обмежень витрат на персонал в частині зобов’язань за Галузевою угодою і колективними договорами. До 1 вересня 2020 року відшкодувати в повному обсязі заборгованість за усіма відповідними виплатами та забезпечити виконання і фінансування Галузевої угоди та чинних колективних договорів регіональних філій, філій, виробничих підрозділів Товариства відповідно до спільної вказівки від 28.12.2019 року № Ц/6-55/2318/52-Цпроф;

– відмінити з 01.08.2020 року  режим неповного робочого тижня; 

– ухвалити рішення правління АТ «Укрзалізниця» щодо виплати не пізніше жовтня п. р. працівникам Товариства винагороди за підсумками роботи за 2019 рік у розмірі не менше 50% місячної тарифної ставки (посадового окладу);

– провести консультації з Радою профспілки щодо визначення термінів підвищення годинних тарифних ставок та посадових окладів працівникам АТ «Укрзалізниця» в 2020 році у розмірах, не менше ніж визначено у Меморандумі про співпрацю та взаєморозуміння.

 

В разі невиконання зазначених вимог профспілка вдаватиметься до проведення акцій протесту з дотриманням чинного законодавства.

 

Відповідну постанову президії Ради профспілки залізничників і транспортних будівельників України передано Голові Наглядової ради Ш.Аджунеру та в. о. Голови правління АТ «Укрзалізниця» І.Юрику з вимогою невідкладно відреагувати та поінформувати про ухвалені рішення у найкоротші терміни.