Міцні партнерські та дружні стосунки вже тривалий час поєднують профспілкові об’єднання залізничників України та Литви. Нещодавно на запрошення Профспілки залізничників і транспортних будівельників України делегація Федерації профспілок залізничників Литви побувала у Львові.

Гості відвідали Музей історії Львівської залізниці, ознайомилися з роботою кількох підприємств Укрзалізниці, що розташовані у регіоні транспортної мережі регіональної філії «Львівська залізниця», та разом з керівництвом Профспілки залізничників і транспортних будівельників України провели зустріч із профактивом Дорожньої профспілкової організації Львівської залізниці.

Про перебіг та результати реформування системи залізничного транспорту, соціальні гарантії та захист інтересів працівників українським колегам розповів Голова Федерації профспілок залізничників Литви Вілюс Ліґєйка, практичним досвідом роботи, алгоритмами взаємодії та співпраці між підрозділами, а також зі сторонніми організаціями, які надають послуги залізниці, з присутніми поділився уповноважений Федерації профспілок залізничників Литви, майстер інфраструктури Анатолій Требник.

Голова Профспілки залізничників і транспортних будівельників України Олексій Семерунь поінформував присутніх про результати соціального діалогу Профспілки залізничників і транспортних будівельників України з адміністрацією Укрзалізниці, актуальні питання, що стоять на порядку денному, та закликав профактив Дорпрофсожу Львівської залізниці в межах своїх можливостей та компетенції активно долучатися до їх вирішення.

На завершення Олексій Семерунь подякував литовським колегам за змістовну розповідь і конструктивний діалог із учасниками зустрічі та висловив переконання, що міжнародна співпраця на рівні залізничних профспілок України та Литви буде поглиблюватися. Ці наміри сторони закріпили підписами у Меморандумі про довгострокову співпрацю між Профспілкою залізничників і транспортних будівельників України та Федерацією профспілок залізничників Литви, а також дорожньою профспілковою організацією Львівської залізниці.

Довершила міжнародну зустріч урочиста мить – за активну міжнародну діяльність та співпрацю з Федерацією профспілок залізничників Литви Вілюс Ліґєйка вручив лідеру Профспілки залізничників і транспортних будівельників України Олексію Семеруню та голові Дорпрофсожу Львівської залізниці Артему Королькову найвищі відзнаки галузевої профспілки Литви – Почесні знаки «Вища цінність людина».

Зауважимо, що професійні спілки залізничників України та Литви поєднують не лише тісні ділові зв’язки, а й активна гуманітарна співпраця. Із початку повномасштабного вторгнення росії на територію України Федерація профспілок залізничників Литви однією з перших започаткувала гуманітарну місію на допомогу українським залізничникам. Загалом близько 8 тонн продовольчих товарів було доставлено для потреб українських залізничників у Бучу, Ірпінь, Бородянку та інші міста, що зазнали руйнувань від ворожих ударів та окупації. Стали у пригоді нашим залізничникам, у тому числі мобілізованим до лав ЗСУ, які б’ють ворога на запорізькому напрямку, і потужні електрогенератори від литовських колег.