У листі наведено вичерпну й аргументовану інформацію щодо невиконання окремих, дуже важливих положень чинної Галузевої угоди.


Так, згідно з пунктом 3.2.1 «Укрзалізницею» не виконується зобов’язання щодо підвищення заробітної плати залізничників не нижче темпів зростання заробітної плати робітників галузей економіки та забезпечувати підвищення рівня заробітної плати не менше ніж на 25 % щороку. Через те, що в 2020 році не відбулося підвищення тарифних ставок і посадових окладів, номінальна і реальна заробітна плата працівників Товариства і надалі зменшується, а це є порушенням пунктів 3.2.1 і 3.2.2. 


Відповідно до пункту 3.7.5 АТ «Укрзалізниця» зобов’язана всі документи з соціально-економічних і трудових питань, які стосуються інтересів працівників, ухвалювати за погодженням чи за участі відповідних профспілкових органів. Однак ця норма також не виконується. Кричущий приклад тому – рішення правління, яким було схвалено «запровадження з 01.07.2020 р. до відміни працівникам АТ «Укрзалізниця», які працюють за 5-денним робочим тижнем з двома вихідними днями, роботу за режимом неповного (чотириденного) робочого тижня з урахуванням обсягів виконуваних робіт режиму неповного робочого часу для працівників АТ «Укрзалізниця». 


Внаслідок невиконання з боку АТ «Укрзалізниця» зобов’язань суттєво порушено трудові права працівників. Профспілка висунула вимогу усунути порушення окремих положень чинної Галузевої угоди:

 

– у найкоротші терміни здійснити перегляд тарифних ставок, посадових окладів працівникам Товариства та забезпечити підвищення рівня заробітної плати не менше ніж на 25% не пізніше 01.12.2020 р.;

 

– терміново скасувати запровадження неповного робочого часу.