Сьогодні, 22 липня, Профспілка залізничників і транспортних будівельників України звернулася до Гаранта Конституції  з відкритим листом про необхідність ветування ухваленого Парламентом 19 липня законопроєкту № 5371.


В листі наголошено:

«Зміни у трудовому законодавстві, передбачені цим законопроєктом, мають несистемний, незбалансований, дискримінаційний характер, а також суперечать Конституції України, Конвенціям МОП та Директивам ЄС. На практиці це призведе до обмеження трудових прав і гарантій працівників, які працюють на підприємствах чисельністю до 250 осіб, через нав’язування ним невигідних умов праці в індивідуальному трудового договорі і ослаблення правозахисної ролі профспілок, як їх законних представників. Цим законопроєктом фактично започатковується дискримінація працівників за ознакою кількісного складу трудового колективу, що не має жодних логічних пояснень і є абсурдом».


Профспілка закликала пана Президента дослухатися і ветувати поспішно схвалений законопроєкт № 5371, а натомість підтримати незмінну прихильність представників багатотисячних колективів щодо комплексного підходу до реформування трудового законодавства шляхом підготовки та прийняття нового Трудового кодексу України, як це передбачено Законом України «Про дерадянізацію законодавства України» від 21.04.2022 р.