Продовжуємо розповідати про наших переможців фотоконкурсу на найкращу фотографію, яка відображає професійну діяльність працівників залізничного транспорту. Сьогодні йтиметься про призера, фото якого за результатами онлайн-голосування посіло 5-те місце.

Про хобі, відшліфоване роками до професійного рівня, та благодійні ініціативи заради Перемоги України дізнавалися від Олександра ДОБРОСКОКА, який працює начальником Дорожнього центру науково-технічної інформації і бібліотечно-бібліографічного обслуговування Придніпровської залізниці виробничого штату технічної служби.

– Як давно Ви працюєте на залізниці і коли почали захоплюватися фотографією?

– Я прийшов на залізницю у 1992-му, а от фотографією почав цікавитися ще з дванадцятирічного віку. Із того часу хобі, яке переросло у справжню любов, мене настільки захопило, що сьогодні я вже створюю повноцінні відеокліпи. До речі, автор тексту пісень Ольга Гауке в минулому залізничниця, як і композитор Володимир Чайка.

– У фотографіях, надісланих на участь у конкурсі, враховано важливі фактори для кадру: перспектива, ракурс, кольори, світло, а головне – сюжет. Розкажіть, як відбувався процес зйомок, де і хто зображений на фото?

– Про фотоконкурс я дізнався від дорожньої профорганізації Придніпровської залізниці. Далі для фотозйомки обрав Дніпровське локомотивне депо. Цікаво було зафіксувати якісь особливі моменти, щоб можна було відобразити робочий процес залізничників. В той день було зроблено чимало фотографій, але оскільки кількість для участі обмежена, зупинився на трьох: слюсаря 5-го розряду з ремонту рухомого складу (ремонт струмоприймачів) Леоніда Ушакова, коваля 5-го розряду ручного кування Володимира Самарського, токаря 5-го розряду Сергія Рубана. Фото з Леонідом Ушаковим і перемогло. Інші – подарував на згадку працівникам депо.

– Коли ми з Вами спілкувалися вперше, Ви згадували про благодійні ініціативи, які вдається реалізувати, а отримані кошти направити на Перемогу. Що це за ініціативи?

– Від початку повномасштабного вторгнення ми з моїми друзями, як і мільйони українців, перераховуємо зібрані кошти громадському активісту Сергію Стерненку, який разом з благодійним фондом Сергія Притули оголошує збори на безпілотники для штурмових підрозділів ГУР (Головне управління розвідки Міністерства оборони України, – ред.). До речі, отримані призові кошти, передбачені умовами фотоконкурсу профспілки, теж вже працюють на Перемогу України. А взагалі наші благодійні ініціативи втілюються в життя завдяки команді «творчих людей з Дніпра», так ми себе називаємо. Усі зібрані кошти в підтримку наших кліпів ми перераховуємо на допомогу воїнам-захисникам. В цьому році в День Незалежності України ми презентували чергову відеороботу «Хліб на крові».

Ми побажали Олександру Миколайовичу натхнення в роботі і запросили до участі в наступних ініціативах профспілки.

Більше про Олександра Доброскока та про творчу команду однодумців найкраще розкажуть їхні роботи.

«ДУХ ВІЛЬНИХ»

Олександр Доброскок – ідеолог, відеорежисер, Володимир Чайка – композитор, аранжувальник, Ольга Гауке – слова, Вікторія Брехар – вокал, Крістіан Раміч/Christian Ramisch (Німеччина) – композитор, соло на гітарі.

«ТИ ТІЛЬКИ ПОВЕРНИСЬ ЖИВИМ!»

Ольга Гауке – автор слів, Єлизавета Валкова – вокал, Володимир Чайка – композитор, Олександр Доброскок – відеорежисер.

«ХЛІБ НА КРОВІ»

Ольга Гауке – читає вірш у кліпі (автор), Володимир Чайка – композитор-аранжувальник, Олександр Доброскок – ідеолог-відеорежисер.