• Після кількох зустрічей з керівництвом АТ «Укрзалізниця», які не дали відповідей на гострі для залізничників питання, зокрема, щодо підвищення тарифних ставок і посадових окладів, скасування неповного робочого тижня тощо, було ухвалено рішення переходити до активних дій і провести масову акцію протесту біля Кабміну.

 Затверджено вимоги до Кабінету Міністрів як єдиного акціонера АТ «Укрзалізниця».

 Напередодні акції протесту, 16 лютого, в інформагенції «Укрінформ» пройшла пресконференція на тему: «Про захист трудових прав і соціальних гарантій працівників АТ «Укрзалізниця».

 Під час пікетування будівлі Уряду 17 лютого вимоги профспілки не було виконано, тому профспілка розпочала збір підписів з метою підтвердження волевиявлення і прагнення працівників брати безпосередню участь у захисті своїх трудових прав та уникнення можливості блокування питання з боку роботодавця.

 Розпорядженням Національної служби посередництва і примирення зареєстровано колективний трудовий спір між профспілкою та АТ «Укрзалізниця».

 Наприкінці лютого рішенням президії Ради профспілки було створено Центральний штаб з організації та проведення акції протесту «робота за правилами» та затверджено його склад.

 Владні структури дослухались до вимог профспілки – нарешті у Держбюджеті на 2021 рік вперше було передбачено державні кошти на розвиток АТ «Укрзалізниця».

 Підсумком напружених переговорів профспілки з керівництвом Укрзалізниці стало підписання 30 березня Спільного рішення між АТ «Укрзалізниця» та профспілкою про співпрацю та взаєморозуміння, яке передбачало двічі у 2021 році підвищення тарифних ставок і посадових окладів.

 Завдяки наполяганню профспілки з квітня 2021 року збільшено розмір добових витрат на відрядження працівників АТ «Укрзалізниця» в межах України до 250 грн.

 Відновлено виплати на персонал, передбачені чинними Галузевою угодою і колективними договорами з поетапним погашенням заборгованості до кінця червня 2021-го.

 На вимогу профспілки відновлено п’ятиденний робочий тиждень для усіх категорій працівників Товариства з 15 квітня 2021 року.

 Наша профспілка підтримала профспілки України у протидії просуванню законодавчих ініціатив, які звужуватимуть трудові права працівників та профспілок, та закликала усіх небайдужих долучитися до підписання відповідних петицій на сайті Верховної Ради України.

 Для профпрацівників, активістів, молоді нашої профспілки упродовж року проведено ряд навчальних семінарів, організованих МФТ і шведською профспілкою працівників сфери послуг та зв’язку, для зміцнення здатності профспілки реагувати на соціально-економічні проблеми працівників під час реформування і приватизації галузі.

 Через невиконання Укрзалізницею Спільного рішення президією Ради профспілки було заплановано проведення акції протесту біля будівлі Товариства і початку «роботи за правилами», проте їх було скасовано, оскільки Правління АТ «Укрзалізниця» ухвалило на початку липня рішення про підвищення тарифних ставок (посадових окладів) з 1 червня на 10%.

 Розпочала роботу ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Виклики та перспективи соціально-економічного розвитку залізничного транспорту – УКРПРОФЗТ/2021», ініційована профспілкою з метою формування наукових та практичних засад забезпечення ефективного соціально-економічного розвитку залізничного транспорту і спільного пошуку шляхів вирішення найгостріших проблем.

 «Вісник профспілки залізничників і транспортних будівельників України» відзначив 25-річчя з дня виходу першого номера.

 Укладено нову Угоду з питань оплати праці, трудових і соціальних гарантій на 2021–2025 рр. між профспілкою та Українською державною корпорацією по будівництву мостів і тунелів «Укрметротунельбуд».

 Проведено пресконференцію в Уніан, ініційовану СПО профспілок за участі Профспілки залізничників і транспортних будівельників України, на тему: «Захистимо свої трудові права і свободи на об’єднання у профспілки. Здобудемо краще життя!».

 У Всесвітній день дій за гідну працю 7 жовтня з ініціативи СПО профспілок проведено Всеукраїнську попереджувальну акцію на захист трудових прав працівників, до якої долучилася і наша профспілка.

 На офіційному сайті профспілки www.zalp.org.ua запрацював сервіс «Віртуальна приймальня», за допомогою якого спілчани отримали можливість звертатися до фахівців Ради профспілки із запитаннями щодо трудового законодавства, охорони, організації та оплати праці, отримання пільг та компенсацій тощо.

 Профспілкою залізничників і транспортних будівельників України погоджено проєкт Положення про оплату праці працівників АТ «Укрзалізниця» в частині підвищення годинних тарифних ставок та посадових окладів на 10% з 1 грудня 2021 р. Рішенням правління Товариства це Положення затверджено та введено в дію.