Призупинення дії трудового договору – це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.

 

Дія трудового договору може бути призупинена у зв’язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи. 

 

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: Міністерство економіки у коментарі до Закону № 2136 наголошує, що головною умовою для призупинення дії трудового договору є абсолютна неможливість надання роботодавцем та виконання працівником відповідної роботи.

 

Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин. Після усунення причин призупинення трудового договору його дія поновлюється на тих самих умовах, що й до призупинення.

 

Ініціатором призупинення трудового договору можуть бути як роботодавець, так і працівник.

 

Закон № 2136 не містить жодних обмежень щодо категорій працівників, з якими можна призупинити трудові відносини.

 

Повідомлення про призупинення дії трудового договору

 

Про призупинення дії трудового договору роботодавець та працівник за можливості мають повідомити один одного у будь-який доступний спосіб. З метою усунення правової невизначеності Міністерство економіки рекомендує сторонам повідомляти один одного про призупинення трудового договору письмово або в електронній формі з використанням технічних засобів електронних комунікацій. Доцільно, за можливості, працівнику подати відповідну заяву, а роботодавцю видати наказ і ознайомити з ним працівника.

 

Під час призупинення дії трудового договору людина за сумісництвом може працювати в іншому місці. 

 

Поновлення дії трудового договору

 

Норма про призупинення дії трудового договору, як і загалом Закон № 2136, діє лише протягом воєнного стану (крім положень щодо компенсації). Водночас, якщо воєнний стан ще діє, але роботодавець може забезпечити працівника роботою і працівник може стати до роботи, трудовий договір поновлюють. Працівник пише заяву про поновлення дії трудового договору, а роботодавець видає відповідний наказ.

 

Відшкодування 

 

Відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового у повному обсязі буде покладено на державу, що здійснює військову агресію проти України.

 

Відповідно до коментаря Міністерства економіки України до Закону роботодавець має фіксувати суму зарплати та компенсаційних виплат, які працівник не отримав за час, коли трудові відносини призупинили, а також суми ЄСВ, який підлягав би виплаті.

 

Лікарняні

 

Оскільки в період призупинення дії трудового договору з припиненням виплати заробітної плати факт втрати заробітку через хворобу або травму відсутній, це тягне за собою також припинення права на компенсацію втраченого заробітку через тимчасову непрацездатність за рахунок роботодавця та за рахунок коштів Фонду соціального страхування України (важливий виняток – виплати по вагітності та пологах: декретні допомоги ФССУ профінансує незалежно від призупинення дії договору).

 

Водночас, компенсація усіх втрачених працівником внаслідок нападу росії коштів покладається на державу-агресора. росія зобов’язана відшкодувати українцям понесені збитки, у тому числі за час тимчасової непрацездатності.

 

Таким чином, Період призупинення дії трудового договору врахують до страхового стажу для пенсії та оплати лікарняних, якщо країна-агресор відшкодує належні працівникові кошти і єдиний соціальний внесок або Верховна Рада внесе зміни до законодавства і включить період призупинення дії трудового договору до стажу як період, за який сплачено страхові внески.

 

Відпустки

 

Період призупинення дії трудового договору не враховується до стажу для щорічної основної відпустки. Адже працівник фактично не працює, при цьому не отримує допомоги з державного соціального страхування і за ним не зберігають середнього заробітку.


Джерела:

Закон України від 15 березня 2022 р. № 2136-ІХ  «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» 

Урядовий портал


Міністерство економіки України

https://www.me.gov.ua/Documents/Detail?lang=uk-UA&id=7ca63edc-a033-4a4e-a29b-9157cb5a69a2&title=KomentarMinekonomikiDoZakonuUkrainiVid15-Bereznia2022-R-2136-ikhproOrganizatsiiuTrudovikhVidnosinVUmovakhVonnogoStanu

https://www.me.gov.ua/Documents/Detail?lang=uk-UA&id=10d196f4-2218-45bd-a6df-34048ce35032&title=VidpovidiNaPoshireniPitanniaZiSferiTrudovikhVidnosinVUmovakhVonnogoChasu&fbclid=IwAR3GUFE5kKPd0qQSvaexHRagn37cwg34m6lpogfxXXbeDBdekhr5kUnFdvI

Портал Кадровик-01