В ході проведеної роботи було встановлено, що керівник підприємства всупереч дії ст. 22 Закону України «Про оплату праці» в односторонньому порядку, без підтвердження фактів порушення трудової дисципліни, без проведення засідання комісії з питань оплати праці, позбавив гарантованої колдоговором виробничої премії сімох працівників дистанції, чим порушив норми п. 3.8 колективного договору залізниці, статей 15, 22 Закону України «Про оплату праці», статей 5, 9 Закону України «Про колективні договори і угоди».

 

Завдяки наполегливій праці профспілки і вжитим заходам сімом працівникам дистанції поновлено трудові права: відповідно до Положення про преміювання дистанції виплачено майже 25 тис. грн виробничої премії.

 

Також надано допомогу працівнику цієї дистанції, який звернувся до Конотопського теркому профспілки за захистом своїх трудових прав з питання незаконного призупинення з ним дії трудового договору. 

 

Під час перевірки правовим інспектором праці за участю голови профкому М.Демченко було встановлено грубе порушення законодавства. Нехтуючи нормами Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» № 2136-ІХ, керівник на свій розсуд, без обґрунтування причини, безпідставно призупинив дію трудового договору з одним-єдиним працівником дистанції, тоді як для решти було оголошено простій. 

Для усунення виявленого порушення знадобились спільні зусилля профкому дистанції, правового інспектора праці О.Колядної, президії Конотопського теркому і втручання дорпрофсожу Південно-Західної залізниці. В результаті наказ, виданий з порушенням чинного законодавства в умовах воєнного стану, скасовано в частині призупинення дії трудового договору з працівником. Йому проведено розрахунок та виплату заробітної плати за час вимушеного простою у період з 06.04.22 р. по 17.05.22 р. на загальну суму 11,5 тис. грн.

 

Також ще на початку літа після втручання О.Колядної та внесення подання з пропозицією усунення виявлених порушень поновлено дію трудових договорів 28 працівникам виробничого підрозділу «Київська дирекція» філії «Центр будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель і споруд» Конотопського регіону, з 39 щодо яких було застосовано норму Закону № 2136-ІХ про призупинення.

 

Крім того під пильним керівництвом голови профкому Бахмацької дистанції сигналізації та зв’язку Олександра Демченка було скасовано аналогічний наказ, виданий з порушенням законодавства, і поновлено на роботі працівника дистанції, – розповів про захист спілчан під час воєнного стану пресцентр Конотопського теркому профспілки.