9 листопада Верховною Радою ухвалено Закон про Державний бюджет України на 2024 рік.

Відповідно до ухваленого Закону з наступного року буде поновлено індексацію доходів працівників.

Так, ст. 38 Закону установлено, що обчислення індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення провадиться наростаючим підсумком, починаючи з 1 січня 2024 р.

Нагадаємо, що Законом України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» від 03.11.2022 № 2710-IX зупинено на 2023 рік дію Закону України «Про індексацію грошових доходів населення». Відповідна норма була закріплена у п. 3 Прикінцевих положень.

Тож у минулому році усі роботодавці отримали послаблення у вигляді призупинення обов’язку щодо проведення індексації заробітної плати. Норма запрацювала з 1 січня 2023 р. Востаннє індексація нараховувалась у грудні 2022-го. Скасування індексації стосувалося не лише заробітної плати, а й усіх інших доходів фізичних осіб, які індексують згідно з Законом України «Про індексацію грошових доходів населення».

Профспілка залізничників і транспортних будівельників України неодноразово зверталася щодо повернення права на індексацію доходів працівників. На рівні Федерації профспілок транспортників України нашу пропозицію (лист від 6.06.2023 № 11/01) було враховано СПО об’єднань профспілок при підготовці консолідованої позиції до проєкту Державного бюджету України на 2024 р.

Зауважимо, що індексація грошових доходів проводитиметься у разі перевищення індексу інфляції 103%. Про місяць нарахування поточної суми індексації – повідомимо окремо.