Ми постійно розповідаємо про волонтерські ініціативи Молодіжної ради профспілки, які успішно втілюються в життя. Одна із таких – спільний проєкт Trade Union Lifeline («Профспілкова Дорога Життя»), започаткований молодими активістами з Федерації профспілок України, ГО «Трудові ініціативи» та Профспілки залізничників і транспортних будівельників України. Усі кошти, зібрані донорами та міжнародними організаціями в рамках цього проєкту, спрямовуються на забезпечення потреб переселенців, облаштування бомбосховищ, закупівлю обмундирування та обладнання мобілізованим працівникам, а також інші цілі, відповідно до запитів, які надходять з різних куточків України.

Сьогодні мова йтиме про Міжнародний центр Улофа Пальме (Стокгольм, Швеція). Організацію, яка підтримує Trade Union Lifeline і стала однією з основних його донорів та партнерів. Голова Молодіжної ради профспілки, активна учасниця та одна із засновниць проєкту Trade Union Lifeline Катерина ІЗМАЙЛОВА  розповіла про можливості, які продукує міжнародна донорська підтримка, і про допомогу, яка продовжує надходити залізничникам завдяки втіленню спільних ініціатив.

Ще з минулого року ви тісно співпрацюєте з Міжнародним центром. Про яку саме підтримку йдеться і які напрямки вдалося охопити?

— Міжнародний центр Улофа Пальме всебічно підтримує проєкт Trade Union Lifeline і продовжує нам допомагати. Передусім гуманітарною допомогою для вимушених переселенців: продуктовими наборами, ковдрами, білизною, гігієнічними наборами для дітей та дорослих, таблетками для очищення та знезараження питної води, лікарськими засобами, гумовим взуттям, шкарпеткам та іншим. Гуманітарні вантажі прибували зі Швеції, деякі з Литви. Частину з них направлено залізничникам в різні куточки України. Інколи ми закуповували необхідне тут у нас, як-от для облаштування дитячої кімнати в одному з виробничих підрозділів філії «Пасажирська компанія». Ми придбали туди шафи, столи, стільці та інші меблі, а канцелярське приладдя передали з різних заходів, які проводили раніше для дітлахів. Також намагаємось допомагати й нашим пенсіонерам та ветеранам. Особливо важко доставляти допомогу тим, хто досі залишається на територіях, які часто обстрілює ворог. Зараз, наприклад, волонтери допомагають доставити ліки та продукти харчування у Ярову (Донецька область).

Восени минулого року Міжнародний центр зібрав для українських залізничників майже 374 тис. грн. На ці кошти нам вдалося придбати і передати мобілізованим працівникам військове обмундирування та деяке спеціальне обладнання, а також хімічні устілки, термобілизну, засоби гігієни тощо. Усе це було направлено нашим хлопцям, які тримають оборону на Бахмутському, Херсонському, Донецькому напрямках, а також в місто Ізюм, коли там велися активні бойові дії. На залишки коштів ще формуємо відправки за новими запитами.

Які ще плани, можеш озвучити?

— Trade Union Lifeline наразі працює над програмою психологічної підтримки родинам внутрішьо переміщених осіб, а також тим, хто постраждав від окупації. Це буде спільний проєкт з всеукраїнськими профспілками різних галузей, який передбачає курс тренінгів психологічної підтримки. Поки що про нього рано говорити, бо це ще початок важливої ініціативи, але ми над нею працюємо. Як тільки, відразу повідомимо.

І кілька слів про вашу велику потужну команду

— Звичайно, завдяки підтримці молодіжних лідерів, які утворили справжній логістичний ланцюжок і допомагають рухати гуманітарні вантажі в різних напрямках, злагодженим їх діям – маємо такі хороші результати. Окремі слова подяки Голові профспілки Олексію Семеруню за всебічну підтримку наших ініціатив.

А також усій команді однодумців в Trade Union Lifeline. Коли ми тільки починали, кожен мав свої напрацювання, кожен був лідером у своїй організації, кожен хотів допомогти. Нам вдалося об’єднати зусилля і можливості, створити справжній скоординований штаб, який вже понад рік продовжує робити важливу справу.

Вдячні нашим міжнародним партнерам, людям доброї волі, які незмінно допомагають Україні тримати гуманітарний фронт.