– Дружба молодіжної ради дорожньої профорганізації з Лиманською міськрайонною організацією Товариства Червоного Хреста розпочалась зі спільних акцій, а 5 квітня 2021 року ми підписали Меморандум про співпрацю. Відтоді багато залізничників – членів нашої молодіжки  одягли жилетки Червоного Хреста, отримали посвідчення і діють вже від імені цієї організації. 

 

Зараз ми, як ніколи раніше, відчуваємо необхідність цієї діяльності. І для багатьох залізничників, особливо тих, хто знаходиться у простої або вимушених відпустках, вона стала основним заняттям. А наша Олександра Плужник, електромеханік Лиманської дистанції сигналізації та зв’язку, взагалі зараз виконує обов’язки голови Лиманської міськрайонної організації Товариства Червоного Хреста України. Її попередниця виїхала у зв’язку з активізацією бойових дій, тож Саша координує безліч організаційних процесів, діяльність волонтерів, отримання, розподілення і відправку гуманітарної допомоги тощо.

 

Взагалі, багато людей виїхало. У Лиманській міськрайонній організації Товариства значно поменшало волонтерів, залишилися майже самі жінки, тому вони вдячні за будь-яку допомогу, особливо фізичну. Водночас дуже зросла кількість переселенців – навіть наше неспокійне місто, де постійно чути вибухи і постріли, стало для багатьох притулком і прихистком. 

 

Тому беремось за все. Насамперед, розвантажуємо-завантажуємо машини і вагони з гуманітарною допомогою. Її багато, в першу чергу це – продукти, дитяче харчування, памперси, засоби гігієни. Але й тих, хто її потребує – чимало. Ми формуємо набори відповідно до запитів, а потім треба запросити людей їх забрати. І для цього рук теж бракує, тож беремо списки й обдзвонюємо.

 

Наші волонтери і самі розвозять гуманітарну допомогу туди, де її потребують, в першу чергу,  це медичні заклади, одинокі маломобільні мешканці.

 

Працює «банк одягу», який забезпечує людей одягом і взуттям. У мирний час його відвідували  люди з обмеженими доходами, а зараз серед відвідувачів багато тих, хто змушений був екстрено евакуюватися або й взагалі втратив дім і майно… Серед завдань волонтерів – все перебрати, розфасувати за призначенням і перевірити, щоб усі речі були цілими, чистими і придатними для носіння.

 

Волонтери Червоного Хреста, серед них і залізничники, брали участь у приготуванні обідів на одній із залізничних станцій, створили куточок психосоціальної підтримки у бомбосховищі, де, зокрема, розважають дітей під час повітряної тривоги.

 

Червоний Хрест теж дуже допомагає залізниці. Спільно започаткували програму підтримки залізничників. Адже серед тих, хто потребує допомоги – і переселенців, і місцевих – багато працівників та пенсіонерів галузі. Передусім ця організація підтримує найбільш вразливі категорії населення – багатодітні родини, одиноких батьків і матерів, людей з інвалідністю. Ми збираємо дані про таких залізничників, передаємо їм анкети, за потребою допомагаємо їм отримати необхідну «гуманітарку» від Товариства Червоного Хреста України.

 

Також місцевий осередок Червоного Хреста допоміг нам облаштувати два бомбосховища, надав для них ковдри, продукти тривалого зберігання і швидкого приготування. На жаль, бомбосховища стали нашою щоденною реальністю, тож це справді вагома допомога. 

 

Ми бачимо, наскільки важлива і корисна зараз діяльність Товариства Червоного Хреста України тут, в Лимані. Тому серед його волонтерів все більше залізничників. Їх внесок дуже помітний, тож, наскільки мені відомо, багато з них найближчим часом також отримають офіційну подяку від цієї благодійної організації».