4 млн людей евакуйовано залізничниками від початку війни. У 2023-му нарощено обсяги перевезень вантажів залізничним транспортом та пасажиропотік. Війна зумовила залізницю взяти на себе навантаження і авіа- і водного транспорту. Тож впевнено можна говорити, що кожен залізничник став рятівником. Рятівником не лише людей, а й економіки.

Давайте розберемося як залізничники допомагають державі підтримувати ще й економічний фронт. В умовах війни 188,7 тисяч працівників АТ «Укрзалізниця» сплачують із заробітної плати податки. Цікаво які саме і як вони далі розподіляються.

Суми податків (зборів та внесків) за найманого працівника становлять:

військовий збір – 1,5%;

податок на дохід фізичних осіб – 18%, з якого:

  єдиний соціальний внесок – 22%, розподіляється на:

Таким чином, кожен залізничник із своєї зарплати сплачує 41,5% зборів, податків та внесків. Зробимо прості розрахунки, щоб зрозуміти величину допомоги державі.

Загальний фонд оплати праці залізничників становить щонайменше 33 млрд 687 млн грн/рік (кількість працівників 188,7 тис. працівників ×14 877 тис. грн. середньомісячна заробітна плата × на 12 місяців).

Тобто, у 2023-му держава з цієї  суми отримала майже 14 млрд:

  • збір на армію (1,5%) – 505 млн грн,
  • податки до бюджетів (18%) – 6 млрд 63 млн грн,
  • внески для пенсіонерів, безробітних та тимчасово непрацездатних (22%) – 7 млрд 411 млн грн.

Чи багато це для держави під час війни? Мабуть, ні, але ж це допомога утримувати економіку, бо інші галузі зазнали безпрецедентних обмежень та руйнувань інфраструктури.

Згідно із ст. 1 Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» доходи Держбюджету в 2023 р. визначені у сумі 1416,4 млрд грн, а видатки на рівні 3 392,9 млрд грн.   У масштабах Держбюджету саме податки із зарплати залізничників до Держбюджету – це всього 0,1% (25 % × 6 млрд 63 млн грн з 1416,4 млрд грн), але ж ще є місцеві та обласні бюджети, збори на армію та соціальні внески, які у співвідношенні до доходів Держбюджету становлять 0,98%.

Тобто, загальна сума відрахування податків, зборів і внесків із заробітної плати залізничників можна порівняти як майже 1% доходу Держбюджету в 2023 р.

Якщо подивитися ще під цим кутом, то збільшення рівня заробітної плати залізничників значно допоможе й державі. Уряд як головний акціонер Укрзалізниці має бути в цьому зацікавлений.

Калькулятор офіційної зарплати

Для розрахунку суми податків, внесків та зборів із зарплати найманого працівника, а також розміру заробітної плати, отриманої «на руки» після сплати податків можна скористатись онлайн-калькулятором за посиланням (Бухгалтерська компанія «Облік»).