Як отримати річний приміський квиток форми № 4 для проїзду від місця проживання до роботи та у зворотному напрямку, і чи може працівник виплачувати суму податку на нього не одноразово, а частинами?

Для отримання чи заміни річного приміського квитка форми 4 працівнику потрібно звернутися у відділ кадрів підрозділу, у якому він працює, та написати письмову заяву на ім’я керівника.

Відповідно до Податкового кодексу України роботодавець зобов’язаний утримати з працівника податок і військовий збір з повної вартості такого квитка саме одноразово, у місяць отримання працівником квитка.

Ця сума буває значною, тому керівництво Укрзалізниці з метою соціального захисту працівників ще у 2017 році ухвалило рішення у місяць видачі квитка сплачувати її в бюджет за рахунок коштів Товариства (регіональної філії, філії) з наступним утриманням із заробітної плати працівника рівними частинами.

Для цього у заяві на ім’я керівника працівник має зазначити, що просить витрати, пов’язані з видачею квитка, розділити на частини і щомісячно утримувати необхідну суму з його заробітної плати.

Якщо працівник звільняється з підрозділу, він повинен здати «форму № 4». Залишок невиплачених (непогашених) коштів за здійснений проїзд буде вираховано із заробітної плати при остаточному розрахунку.