Укрзалізниця відреагувала на наполягання і звернення Профспілки залізничників і транспортних будівельників України щодо збереження виплати середнього заробітку працівникам, які проходять військову службу (лист від 27.07.2022 № Цпроф192/01). Вчора, 15 серпня, відповідне рішення ухвалено правлінням АТ «Укрзалізниця».


Відтак, працівникам, призваним на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятим на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, контракту добровольця Сил територіальної оборони ЗСУ, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення, – зберігатимуть середній заробіток за рахунок власних коштів АТ «Укрзалізниця» (але не більше розміру двох мінімальних заробітних плат, встановлених в Україні на дату розрахунку).


Зауважимо, що нарахування та виплата середнього заробітку таким працівникам має бути здійснена з 19.07.2022 р. Тобто, буде проведено донарахування.


За інформацією Укрзалізниці, сьогодні понад 8 тисяч залізничників захищають нашу країну. Голова профспілки О.Семерунь з цього питання наголошував, що ці працівники, а також їхні сім’ї в цей час особливо потребують фінансової підтримки, тому важливо зберегти їм середній заробіток.


Ухвалене керівництвом Укрзалізниці рішення – це гарний приклад для інших компаній довести свою соціальну відповідальність перед працівниками-воїнами в найскладніші для держави часи.


Нагадуємо, що 19 липня 2022 р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 року № 2352-IX, яким до ст. 119 КЗпП внесено зміни в частині виключення норми щодо збереження роботодавцем середнього заробітку мобілізованим працівникам.