Делегати VIII З’їзду профспілки звертаються до Верховної Ради України з вимогою щодо врахування позиції профспілки про збереження  трудових та соціально-економічних прав та інтересів працівників залізничного транспорту України в процесі прийняття нового Закону України «Про залізничний транспорт України».

 

Наразі в Верховній Раді України зареєстровано Закон України «Про залізничний транспорт України», реєстр. № 1196-1 від 06.09.2019 р., який планується винести до розгляду на засідання Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури.

 

Заявлено, що з прийняттям цього законопроєкту створюються організаційні, правові та економічні основи для функціонування конкурентного ринку залізничних перевезень в Україні та підвищення ефективності управління, вдосконалення організаційно-правових та економічних засад ринку залізничних перевезень, покращення якості та доступності послуг перевезень залізничним транспортом.

 

Цього неможливо досягти без працівників-залізничників, які наразі відповідно до чинного Закону України «Про залізничний транспорт» мають трудові та соціальні гарантії, проте ризикують втратити їх з прийняттям нового закону. 

 

Тому до Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури було направлено пропозиції щодо включення до проєкту закону положень щодо збереження безоплатного проїзду, безоплатного користування медичними закладами для працівників і пенсіонерів-залізничників, поширення норм Галузевої угоди на працівників суб’єктів господарювання, утворених на базі АТ «Укрзалізниця» тощо, які не було враховано в повному обсязі.

 

Делегати VIII З’їзду профспілки звертаються з вимогою до Верховної Ради України щодо врахування зазначених пропозицій та наполягають на запрошенні представника Профспілки залізничників і транспортних будівельників України для участі в обговоренні даного законопроекту на засідання профільного комітету Верховної Ради України.

 

За дорученням З’їзду Звернення за підписом Голови профспілки О.Семеруня надіслано листом на адресу Голови Верховної Ради Р.Стефанчука.