«Профспілка залізничників і транспортних будівельників України вважає наказ МОЗ України від 4 жовтня 2021 р., № 2153 «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням» таким, що в цілому має дискримінаційні ознаки, суперечить національним та міжнародним нормативно-правовим актам, згідно з якими  вакцинація є добровільною», йдеться у листах профспілки, направлених вчора, 1 грудня, до Президента України  та Прем’єр-міністра.

 

У зверненнях, зокрема, наголошено, що застосування до працівників заходів примусу та/або дисциплінарного стягнення за відмову вакцинуватися від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, є неправомірним, а включення до переліку професій, для яких щеплення проти COVID-19 є обов’язковим, практично всіх працівників стратегічних галузей економіки, в тому числі і залізничного транспорту, без урахування виконуваної роботи та ступеня контакту з населенням, є порушенням ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка ратифікована Верховною Радою України відповідним Законом від 17.07.1997 р., № 475/97-ВР.   

 

Профспілкою зауважено, що основні проблемні питання, пов’язані з набуттям чинності вказаного  нормативно-правового акта перебувають в площині їх застосування у трудових відносинах. Так, на сьогодні, підстави для відсторонення працівників від роботи в законодавстві є, але сама процедура відсторонення не передбачена, відсутні критерії, за якими роботодавець може визначати чи працівник відмовився чи ухилився від вакцинації.

 

Тож профспілка звернулася до Глави Держави та очільника Уряду, щоб врегулювати цю ситуацію, зокрема, дати доручення для детального вивчення всіх негативних наслідків застосування наказу МОЗ України від 4 жовтня 2021 р., № 2153, і внести до нього відповідні зміни.