Звернення 

профспілки залізничників і транспортних будівельників України 

до Президента Володимира Зеленського


Профспілка залізничників і транспортних будівельників України від імені майже 300-тисячного колективу працівників АТ «Українська залізниця», метрополітенів України та інших підприємств і організацій залізничного транспорту та транспортного будівництва  висловлює свій категоричний протест проти антипрофспілкового проєкту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)» (реєстр. № 2681 від 27.12.2019 р.), як такого, що порушує свободу об’єднань в Україні та завідомо спрямований на усунення професійних спілок від захисту прав працівників та їх фактичного «знешкодження» як єдиної правозахисної громадської організації. 

 

Звертаємо Вашу увагу, що більшість положень цього законопроєкту суперечать як Конституції України, так і основоположним конвенціям Міжнародної організації праці (МОП), Конвенції № 87 про свободу об’єднання та захист права на організацію і Конвенції № 98 про право на організацію та ведення колективних переговорів, а також положенням Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Зокрема, ним передбачено: існування не більш як двох профспілкових організацій на підприємстві; створення зовнішніх «контрольних комісій» з невизначеними повноваженнями щодо профспілок; виключення профспілки з колективних переговорів, до складу яких входить «керівний» персонал; скасування зобов’язання роботодавця в тижневий строк надавати профспілкам інформацію, необхідну для колективних переговорів; скасування зобов’язання роботодавця перераховувати кошти на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу; недотримання тристоронніх зобов’язань в рамках соціального діалогу; позбавлення працівників, обраних до профорганів, чинних гарантій тощо.

 

Попри рішучий протест профспілок України і здобуту підтримку петиції, яка 22 травня набрала понад 25 тис. голосів, вказаний вище проєкт Закону вже 27 травня більшістю голосів було схвалено парламентським Комітетом з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів і винесено на розгляд Верховної Ради України. Це вкотре доводить про абсолютне ігнорування нинішнім Урядом і профільним комітетом будь-яких форм соціального діалогу, поспішність в ухваленні рішень, пов’язаної з «турбореформуванням» трудового законодавства і трудових прав, зокрема просуванням таких антинародних і антисоціальних законопроєктів, як № 2708 і № 2681, без належного їх опрацювання та громадського обговорення. 

 

Пане Президенте, звертаємось до Вас не допустити просування антипрофспілкового законопроєкту № 2681, потенційним наслідком якого може стати зруйнована система захисту трударів і їх безправність в майбутньому.

 

Наша профспілка – за справедливу трудову реформу! Ми визнаємо необхідність реформування трудового законодавства, але не в такий спосіб, яким керуються нинішній Уряд та профільний комітет, – швидким прийняттям антинародних законопроєктів, а виключно через соціальний діалог, що лежить в основі європейської соціальної моделі.


У Зверненні до Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова йдеться про необхідність його підтримки позиції профспілок, яка полягає у тому, щоб:

1. Відтермінувати розгляду Парламентом законопроєкту № 2681 як такого, що вимагає доопрацювання. 

2. Рекомендувати Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів провести додаткові погоджувальні процедури з профспілками з метою недопущення порушень Конституції України, законів та міжнародних актів, ратифікованих Україною.

3. Профільному парламентському комітету уважно поставитись до розгляду відповідної петиції, яка отримала необхідну підтримку громадськості.