До Профспілки залізничників і транспортних будівельників України звертаються спілчани з приводу фактів примушування працівників ознайомитись під розпис з копією рішення правління АТ «Укрзалізниця» від 27 червня 2024 р. (витяг з протоколу засідання № Ц-82/39 Ком.т) про деякі питання впорядкування виплати матеріальної допомоги на оздоровлення в період дії правового режиму воєнного стану.

Профспілка інформує, що такі вимоги з боку роботодавця є НЕЗАКОННИМИ. У працівників відсутні зобов’язання щодо ознайомлення під розпис з  копіями рішень правління, оскільки жодним законодавчим або локальним нормативним актом це не передбачено.

Відповідно до п. 1.2  рішенням правління АТ «Укрзалізниця» від 27.06.2024, непогодженого з профспілкою, допомога на оздоровлення виплачуватиметься за заявами працівників згідно з наказами АТ «Укрзалізниця», регіональних філій, філій, їх структурних підрозділів, а НЕ ЗГІДНО З РІШЕННЯМ ПРАВЛІННЯ.

Примушування працівників ознайомитись під розпис з копією цього рішення має на меті унеможливити подальші звернення працівників про стягнення заборгованості з матеріальної допомоги на оздоровлення за 2024 рік.

Працівник має право відмовитися від ознайомлення з копією зазначеного рішення правління.