Закон передбачає декілька шляхів покладання на працівників додаткових обов’язків, не визначених трудовим договором:

– виконання працівником обов’язків тимчасово відсутнього працівника;

– суміщення працівником професій (посад);

– розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних працівником робіт.

Якщо працівнику необхідно доручити виконання роботи у разі відпустки, відрядження, тимчасової непрацездатності тощо його колеги (тобто посада зайнята, але працівник, який її посідає – відсутній), то побудова трудових відносин має відбуватися в рамках виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника. Виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника допускається тільки за згодою працівника і на підставі наказу (розпорядження).

Якщо працівнику необхідно доручити виконання додаткових обов’язків у зв’язку з наявністю на підприємстві вакантної посади – встановлюється суміщення професій (посад) або розширення зони обслуговування (збільшення обсягу виконуваних робіт).

За виконання додаткових обов’язків працівнику провадиться доплата, яку АТ «Укрзалізниця» в односторонньому порядку призупинило у 2022 році у зв’язку з військовою агресією і введенням воєнного стану.

Поступово, за наполяганням Профспілки залізничників і транспортних будівельників України, окремими вказівками виплати відновлювались. Зокрема, за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників (060 код видів оплати) виплату доплати відновлено з 14.03.2023 за вказівкою ЦЦУП-14/256, за суміщення професій (посад) (061 код видів оплати) з 22.07.2024 за вказівкою ЦЦУП-14/1127, а нещодавно, з 09.10.2024, за вказівкою ЦЦУП-14/1605 відновлено і нарахування доплати за розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт (109 код видів оплати).