На 46-му Конгресі Міжнародної федерації транспортників (ITF), який зараз проходить в Марокко (Африка), з потужною заявою на підтримку українських транспортників виступив заступник голови Федерації профспілок транспортників України, лідер Профспілки робітників морського транспорту України (ПРМТУ) Олег ГРИГОРЮК.

У підсумку разом з іншими членськими організаціями транспортників ITF українські делегації – представники залізничників, транспортних будівельників, працівників метрополітенів, моряків, докерів всебічно підтримали Резолюцію, яка тепер стане основою для формування майбутньої політики ITF.

В Резолюції безапеляційно:

ЗАСУДЖЕНО дії росії, яка руйнує цивільну та транспортну інфраструктуру України;

ЗАУВАЖЕНО на необхідності усвідомлення тяжких, з ризиком для життя умов, в яких наразі працюють українські моряки, докери, портові працівники, залізничники та інші транспортники;

ЗОСЕРЕДЖЕНО УВАГУ на екологічній катастрофі та екоциді, до яких призводить знищення ворогом промислових об’єктів і міської інфраструктури;

ВИЗНАНО ключову роль українських моряків в роботі світових логістичних маршрутів, роль українських докерів в обробці вантажів і роль залізничників та інших українських транспортників в постачанні життєво необхідного зерна відповідно до Всесвітньої продовольчої програми і підтримки економіки України;

НАГОЛОШЕНО на проблемі бронювання від мобілізації для критично важливих працівників інфраструктури;

ВИСЛОВЛЕНО слова співчуття сім’ям, організаціям та профспілкам у зв’язку із загибеллю транспортників через війну.

Від імені українських транспортників ми закликали Міжнародну федерацію транспортників:

  1. Сформулювати комплексну стратегію підтримки і захисту українських транспортників.
  2. Звернутися до Уряду України, щоб на національному рівні визнати моряків і залізничників ключовими працівниками і забезпечити їм додатковий захист:
  3. Права українських моряків на роботу, в тому числі через прозорі процедури проходження кордонів, сприяння дистанційному отриманню підтверджуючих кваліфікацію документів, посвідчень особи моряків і закордонних паспортів з допомогою електронних сервісів, для підтримки безперебійної роботи глобальних каналів постачання.
  4. Права українських залізничників на роботу, в тому числі через додатковий захист і мотивацію при виконанні посадових обов’язків в умовах підвищеного ризику для життя та здоров’я.

У своєму виступі Олег Григорюк звернувся до майже двох тисяч представників транспортників усього світу, що не потрібно соромитися підтримувати Україну, не має бути ані стресу, ані страху в підтримці нашої держави, адже, ті, хто підтримує нас, підтримує Життя, Демократію, Свободу та Незалежність.

Слава Україні! Героям Слава!