Голова Профспілки залізничників і транспортних будівельників України Олексій СЕМЕРУНЬ за дорученням президії Ради профспілки звернувся листом до Голови Наглядової ради АТ «Укрзалізниця» Гепхарда ХАФЕРА щодо порушень законодавства при ухваленні правлінням Товариства рішення про деякі питання впорядкування виплати матеріальної допомоги на оздоровлення в період дії правового режиму воєнного стану.

У зверненні підкреслено, що рішення правління від 27.06.2024 (витяг з протоколу засідання № Ц-82/39 Ком.т) ухвалено з грубим порушенням законодавства України, Галузевої угоди, колективних договорів регіональних філій, філій, структурних (виробничих) підрозділів АТ «Укрзалізниця». Його норми не узгоджуються між собою за змістом, мають дискримінаційні ознаки та порушують принципи правової визначеності, є соціально несправедливими.

Крім того, зауважено, що 27.06.2024 на засідання правління Товариства було винесено соціально-економічне питання, яке стосується інтересів усіх працівників, без повідомлення профспілки. Рішення ухвалено без погодження та участі профспілки, чим порушено ч. 3 ст. 59 Закону України «Про акціонерні товариства», п. 117 Статуту АТ «Укрзалізниця», затвердженого постановою КМУ від 02.09.2015  № 735, та п. 3.7.5 Галузевої угоди.

Не будучи суб’єктом колективних договорів регіональних філій, філій, їх структурних (виробничих) підрозділів, правління рішенням від 27.06.2024, всупереч вимогам ст. 14 Закону України «Про колективні договори і угоди», незаконно зупинило дію окремих положень цих колективних договорів, якими передбачено надання матеріальної допомоги на оздоровлення.

У порушення ст. 21 Закону України «Про профспілки, їх права та гарантії діяльності» правління в односторонньому порядку встановило умови, порядок виплати та розмір матеріальної допомоги на оздоровлення, яка належить до інших заохочувальних та компенсаційних виплат – згідно з наказами АТ «Укрзалізниця», регіональних філій, філій, їх структурних підрозділів, а не згідно з колективними договорами, як передбачено законодавством.

Тому профспілка ВИМАГАЄ:

– скасувати незаконні рішення правління АТ «Укрзалізниця» від 27.06.2024 (протокол засідання № Ц-82/39 Ком.т), а також від 14.03.2022 (протокол засідання № Ц-54/31 Ком.т);

– зобов’язати правління за погодженням з профспілкою ухвалити рішення щодо виплати матеріальної допомоги на оздоровлення працівникам Товариства за 2024 рік на умовах і в розмірах, передбачених колективними договорами регіональних філій, філій, їх структурних (виробничих) підрозділів;

–  затвердити графік погашення заборгованості з матеріальної допомоги на оздоровлення за 2022–2023 роки до вересня 2024 року.

Аналогічного листа направлено Прем’єр-міністру України Денису ШМИГАЛЮ.