Нещодавно завдяки дієвому реагуванню профспілки вдалось оперативно виправити помилку в нарахуванні коштів мобілізованим працівникам, про яку стало відомо після звернення в Онлайн-приймальню профспілки.

Тому нагадуємо про те, як повинен проводитись розрахунок середнього заробітку мобілізованим працівникам в АТ «Укрзалізниця».

Передусім, зазначимо, що Законом України від 01.07.2022 № 2352-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» (далі – Закон № 2352-ІХ) було виключено норму щодо збереження середнього заробітку мобілізованим працівникам.

Водночас статтею 9-1 КЗпП України визначено, що підприємства за рахунок власних коштів можуть встановлювати додаткові трудові і соціально-побутові пільги та гарантії для працівників.

За наполяганням Профспілки залізничників і транспортних будівельників України правління АТ «Укрзалізниця» 15.08.2022 ухвалило рішення (протокол № Ц-54/73 Ком.т.) за рахунок власних коштів зберігати середній заробіток мобілізованим працівникам, але не більше розміру двох мінімальних заробітних плат, встановлених в Україні на дату розрахунку.

Також рішенням визначено, що обчислення середньої заробітної плати має проводитись відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 № 100 (далі – Постанова № 100).

Слід зауважити, що Постанова № 100 визначає єдиний для всіх підприємств порядок розрахунку середнього заробітку. Тож після того, як Законом № 2352-ІХ було скасовано збереження середнього заробітку за мобілізованими працівниками, за рішенням правління у них з липня 2022 року почався новий відлік розрахунку середнього заробітку.

Відповідно до Постанови № 100 середня заробітна плата мобілізованим працівникам обчислюється виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, при цьому якщо протягом останніх двох календарних місяців працівник не працював, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за попередні два місяці роботи. Якщо ж у розрахунковому періоді (чотири попередніх місяці від місяця нарахування) у працівника не було заробітної плати, розрахунки проводяться з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу.

Розрахована на момент мобілізації сума виплачується працівнику щомісячно. Вона не корегується і залишається чинною протягом всього періоду виплати, незалежно від підвищення годинних тарифних ставок (посадових окладів) іншим працівникам підприємства.

Якщо у вас виникають запитання щодо нарахування цієї чи інших виплат, звертайтесь в Онлайн-приймальню профспілки.