АТ «Укрзалізниця» поновлено оплату працівникам-донорам днів обслідування, здачі крові і відпочинку, які надаються після кожного дня здачі крові, а також оплату додаткових відпусток відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».  Відповідну вказівку ЦЦУП-10/739 від 18.11.2022 направлено керівникам структурних підрозділів апарату управління АТ «Укрзалізниця», керівникам регіональних філій та філій.

 

Зверніть увагу, що оплата працівникам-донорам буде здійснюватися за умови забезпечення заходів, з урахуванням яких відсутність донора на його робочому місці у такі дні не призведе до невиконання завдань, пов’язаних із забезпеченням безперебійної роботи, оборони та безпеки держави (відповідно до ст. 12 Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» № 931-ІХ (зі змінами)).


Нагадуємо, що рішенням правління АТ «Укрзалізниця» від 14.03.2022 № Ц-54/31 Ком.т. затверджено та направлено філіям та структурним підрозділам перелік кодів видів оплати, за якими проводилися нарахування на період дії правового режиму воєнного стану. І в затвердженому переліку оплати працівникам-донорам днів обслідування, здачі крові і відпочинку, які надаються після кожного дня здачі крові, – НЕ БУЛО. 


Профспілка з цього приводу зверталася до керівництва АТ «Укрзалізниця» щодо необхідності відновлення передбачених законодавством пільг та компенсацій, аргументуючи, що ухваленими під час воєнного стану законами не було змінено і не було скасовано дію ст. 124 КЗпП та дію Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові», тому роботодавець повинен і надалі виконувати покладені на нього законодавством зобов’язання.


Це ж стосується соціальних і окремих додаткових відпусток працівників АТ «Укрзалізниця», на відновленні яких наполягає профспілка. У своїх зверненнях і під час перемовин зауважено, що зміни відповідно до ст. 12 Закону України № 2136-ІХ, передбачають право, а не обов’язок роботодавця обмежувати щорічну основну відпустку працівника у період дії воєнного стану її тривалістю у 24 календарні дні. Крім того, такими відпустками працівники можуть скористатися лише за період календарного року. 


Тож наразі працівникам, які підпадають під види оплати додаткових відпусток відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціальних захисту», виплати окремих видів додаткових оплат на умовах, визначених колективними договорами, ПОНОВЛЕНО.


Так, соціальна відповідальність АТ «Укрзалізниця» поступово адаптується до нинішніх реалій, а профспілка продовжує тримати руку на пульсі і оперативно реагувати відповідно до чинного законодавства.