В попередні публікації ми роз’яснювали як вплине призупинення дії трудового договору  на:

• відпустку

• страховий (пенсійний) стаж

• розрахунок середнього заробітку

Лікарняний та декрет

Як бути у разі якщо під час призупинення трудового договору працівнику відкриють лікарняний лист по тимчасовій непрацездатності або по вагітності та пологах?


Державна служба України з питань праці раніше наголошувала, що у період відсторонення працівників від виконання робочих обов’язків або призупинення трудового договору такі працівники не мають права на лікарняні. Така позиція мотивується тим, що лікарняні компенсують недоотриману заробітну плату працівнику за час його тимчасової непрацездатності. У випадку призупинення трудового договору або відсторонення працівника він не отримує зарплату, а відповідно втрачає право на отримання матеріальної допомоги по тимчасовій непрацездатності від роботодавця та Фонду соціального страхування.

 

Простіше кажучи, лікарняні, що припали на період призупинення трудового договору, не підлягають оплаті.


Зверніть увагу: при цьому Фонд соціального страхування повідомляє, що декретні виплати по вагітності та пологах будуть профінансовані у повному обсязі незалежно від призупинення дії договору. Це означає, що роботодавець має за звичними правилами оформити заяву-розрахунок на основі отриманого лікарняного листа.


Водночас Фонд соціального страхування зазначає: росія зобов’язана відшкодувати українцям понесені збитки, у тому числі за час тимчасової непрацездатності.

 

Тобто, роботодавцю потрібно зафіксувати надходження лікарняного листа та суму належної працівникові допомоги по тимчасовій непрацездатності. Це підтверджує і норма ч. 3 ст. 13 Закону України від 15 березня 2022 р. № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», в якій йдеться про відшкодування країною-агресором не лише сум зарплати, а й гарантійних та компенсаційних виплат.

 

Відрядження

У період призупинення дії трудового договору працівника не можна направити у відрядження або викликати на роботу до моменту закінчення строку призупинення. Якщо все ж таки виникала необхідність відправити працівника у відрядження, то дію трудового договору слід поновити (припинити/скасувати дію наказу про призупинення трудового договору).

 

Працевлаштування

Ознака місця роботи працівника (основне місце роботи чи сумісництво) не змінюється у зв’язку з призупиненням дії трудового договору. Наприклад, працівник був працевлаштований у роботодавця «А» за основним місцем роботи. У зв’язку з воєнними діями трудовий договір з ним призупинено. Працівник виїхав в інше місто і знайшов собі роботу в роботодавця «Б». На таке підприємство він може бути працевлаштований за сумісництвом. Причому оскільки трудовий договір за основним місцем роботи призупинено, то за місцем роботи за сумісництвом його можна прийняти на умовах повної зайнятості.

 

Звільнення

Чи може працівник у період призупинення дії трудового договору звільнитись? Так.

 

Норми ст. 13 Закону України від 15 березня 2022 р. № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» передбачають лише те, що роботодавець та працівник не виконують взаємних обов’язків з надання та виконання роботи. Водночас працівник перебуває у трудових відносинах і має законне право їх розірвати.

 

Окрім цього, ст. 4 Закону передбачено, що у зв’язку з веденням бойових дій у районах, в яких розташоване підприємство, установа, організація, та існування загрози для життя і здоров’я працівника він може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у строк, зазначений у його заяві. Винятком є примусове залучення працівника до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, залучення до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

 

Також немає обмежень щодо звільнення на інших законних підставах, зокрема за угодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП).