Зокрема, щодо:

– невиплати винагороди працівникам за підсумками роботи за 2019 рік;

– неухвалення рішень щодо підвищення заробітної плати працівникам;

призупинення окремих виплат за колективними договорами;

– безпідставного неправомірного припинення дії контрактів з провідниками пасажирських вагонів;

– встановлення в планах з праці на 2021 рік значно занижених показників, що неодмінно призведе до скорочення чисельності або штату працівників;

– зволікання із скасуванням режиму неповного робочого тижня для деяких категорій працівників; 

– непідвищення розміру добових витрат на відрядження у межах України − з 200 грн. до 600 грн.;

– глобальної реорганізації «Укрзалізниці» без участі представників трудового колективу;

– стримання обліку понаднормових годин роботи і водночас заборони на прийом на вакантні посади тощо.

З метою вирішення зазначених соціально-економічних проблем профспілкою вжито таких заходів:

1. Направлено подання головного інспектора праці Ради профспілки до Голови правління Товариства  із вимогою скасувати неправомірне розпорядження АТ «Укрзалізниця» від 22.01.2021 р., №  Ц/3-87/27-21 щодо  відтермінування на невизначений строк практично всіх виплат, передбачених Галузевою угодою і колективними договорами та їх віднесення до категорії необов’язкових з притягненням до дисциплінарної відповідальності виконавців, які готували пропозиції та проєкт рішення. 

2. Спрямовано позовну заяву до Печерського районного суду м. Києва (відповідач – АТ «Укрзалізниця») про усунення порушення трудового законодавства шляхом зобов’язання вчинення певних дій. 

3. Направлено низку офіційних звернень Голови профспілки В.Бубняка  до Прем’єр-міністра, голів: Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань перевірки та оцінки стану акціонерного товариства «Укрзалізниця», Наглядової ради АТ «Укрзалізниця» та Державної служби України з питань праці щодо критичної ситуації в Товаристві із закликами, у межах компетенції, вжити дієвих та невідкладних заходів.

4. Організовано та проведено три зустрічі представників профспілки із Головою правління АТ «Укрзалізниця».

На жаль, ситуація із вирішенням соціально-економічних проблем не покращилася.

Тож президія Ради профспілки постановила: 

! Невідкладно розпочати активну фазу дій щодо спротиву незаконним діям та/або бездіяльності керівництва АТ «Укрзалізниця»;

! Направити лист-попередження керівникам регіональних філій і філій про те, що розпорядження АТ «Укрзалізниця» від 22.01.2021 р., №  Ц/3-87/27-21 є незаконним та таким, що не підлягає виконанню.

! Головам дорожніх, територіальних, об’єднаних і первинних профорганізацій, що є сторонами колективних договорів, невідкладно:

направити протести на незаконні рішення роботодавців відповідного рівня щодо практичної реалізації розпорядження АТ «Укрзалізниця» від 22.01.2021 р., №  Ц/3-87/27-21 щодо відтермінування виплат, передбачених чинними Галузевою угодою і колективними договорами та віднесення цих виплат до категорії необов’язкових;

підготувати і спрямувати позовні заяви на незаконні дії або бездіяльність роботодавців відповідного рівня.

! Організувати і провести 17 лютого 2021 року масову акцію протесту (пікетування) біля будівлі Кабінету Міністрів (м. Київ, вул. Грушевського, 12/2) під головним гаслом: «Роботу! Зарплату! Гідне життя!». Акцентувати увагу громадськості на неполітичних мотивах акції протесту. 

! Невідкладно розпочати підготовку до проведення акції «робота за правилами» із чітким і неухильним виконанням законів України, урядових рішень і нормативних актів «Укрзалізниці» щодо охорони та організації праці, чинних «Правил технічної експлуатації…» відповідно до постанови президії Ради профспілки від 24.12.2020 р. 

! Звернутися до Міжнародної федерації транспортників, Європейської федерації транспортників, Міжнародної організації праці, Федерації профспілок України, Федерації профспілок транспортників України за солідарною підтримкою дій та оголошеної акції протесту профспілки залізничників і транспортних будівельників України.

! Провести пресконференцію щодо висвітлення критичної соціально- економічної ситуації в АТ «Укрзалізниця». 

! Дорожнім, територіальним, об’єднаним комітетам профспілки, правовим і технічним інспекторам праці Ради профспілки, спеціалістам з організації праці та фахівцям з організаційної роботи надати всебічну підтримку головам первинок. 

Президія затвердила вимоги до Кабінету Міністрів України  (текст опубліковано в № 3 «ВІСНИКА» від 11 лютого п. р.) та на сайті профспілки.

Офіційні інформаційні ресурси профспілки – газета «Вісник профспілки» сайт сторінка у соціальній мережі Facebook