Понад 10,2 тис. співробітників Укрзалізниці воюють у лавах Сил оборони України. З них 1000 ветеранів вже повернулися додому.

Завдяки програмі Укрзалізниці «Інклюзивна залізниця: Працевлаштування» понад 800 демобілізованих залізничників повернулися і до професійної діяльності, отримавши при цьому супровід і підтримку від компанії.

Цю програму Товариство розпочало у 2023 році, вона спрямована на надання ветеранам підтримки при поверненні на роботу.

Забезпечує підтримку та захист інтересів ветеранів спеціально створений Центр адвокації. Його спеціалісти супроводжують ветеранів на всіх етапах повернення на роботу: від підтримки під час реабілітації до підготовки робочого місця або зміни посади.

Втім, сама Програма значно ширша і також включає комунікацію з військовими, які ще знаходяться на службі, допомогу їм у разі отримання поранення; надання демобілізованим працівникам медичних, психологічних, юридичних консультацій ще до початку поновлення на роботі; надання фінансової допомоги та пільг, зокрема збереження середнього заробітку тощо.

У межах програми діє «Мобільна психологічна допомога». Працівники мобільних бригад надають першу психологічну допомогу ветеранам, а за потреби можуть направити до вузькопрофільних відділень.

Серед планів на майбутнє – створення мультидисциплінарного реабілітаційного відділення для допомоги ветеранам-залізничникам, надалі – й іншим ветеранам України. А також розвиток спільноти ветеранів Укрзалізниці, які брали безпосередню участь у бойових діях і вже пройшли шлях повернення до роботи. Їхній досвід допоможе більш ефективно реагувати на проблемні ситуації, з якими стикаються ветерани.

Голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Лященко зауважив, що найголовніша місія компанії під час війни – підтримувати мобілізованих залізничників та постійно бути з ними на звʼязку, створити всі умови для поновлення тих, хто повертається з війни, а всім мобілізованим  надати впевненість, що вони потрібні та їх чекають на роботі.

Він зазначив, що в цьому процесі ключове – виявити проблемні точки на шляху адаптації та знайти інструменти для їх вирішення. Це стосується особливо тих ветеранів, які набули інвалідність. «Ми робимо все, щоб усі ветерани повернулися на робоче місце й реалізувались, і ми разом з ними ставали ще сильнішими», – наголосив очільник Укрзалізниці.

Джерело: сайт Укрзалізниці

Фото надано Укрзалізницею після зустрічі з ветеранами-залізничниками в жовтні 2023.