З 15 квітня 2024 р. сума добових витрат при відрядженні працівників АТ «Укрзалізниця» у межах України збільшилась і становить 300 грн.

Ця сума не змінювалась з квітня 2021-го: протягом трьох останніх років залізничники отримували 250 грн. При цьому бюджетники отримують добові у розмірі 300 грн ще з 2022 р.

Тепер розмір добових для залізничників збільшився на 50 грн, тобто на 20%. А індекс споживчих цін (інфляція) за цей період зріс на 42,3%. Тож очевидно, що для працівника таке підвищення не забезпечує можливість покрити потреби в харчуванні та інші витрати під час відрядження.

Від цієї суми залежить і мінімальне забезпечення потреб працівників, які мають пересувний чи роз’їзний характер роботи або працюють за вахтовим методом – колійників, машиністів, електромонтерів, провідників тощо, тож її підвищення на 50 грн явно недостатнє.

Чи може роботодавець встановити більшу суму? Так, аби вона не перевищувала 0,1 розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового року (у 2024-му – 710 грн). І профспілка ще у 2022 р. двічі зверталась до АТ «Укрзалізниця» щодо перегляду розміру добових. У відповідь Товариство посилалось на збитковість та було готове розглянути це питання у разі покращення фінансового стану.

І от маємо прибуток майже 5 млрд грн, тож встановлення справедливого розміру добових витрат саме на часі.

Сьогодні, 22 квітня, профспілка відкритим листом звернулась з відповідною вимогою до голови правління АТ «Укрзалізниця».